Връзката между съня и уменията за четене на децата – вижте ново изследване!

Четенето е умение, което е в основата на учебния процес и академичните успехи, а това означава, че играе важна роля в подготовката на децата за бъдещия им професионален път. По тази причина учени в сферата на невронауката провеждат голям брой изследвания върху факторите, определящи доброто усвояване на това умение от учениците. Ново изследване, публикувано в Британски журнал за образователна психология, е открило, че проблемите със съня се отразяват негативно на уменията за четене на децата.

В изследването участват 339 деца на възраст между 4 и 14 години. Родителите биватпомолени да попълнят въпросници за качеството на сън на децата, докато самите деца правят тест за гладко, бързо и правилно четене на думи.

Оказало се, че малките участници, които имали кратък или некачествен сън и сънливост през деня, се справили значително по-лошо на теста със задачи за четене.

Д-р Анна Джойс от университета в Лондон Regent’s University и автор на изследването, споделя:

„Да имаш добре развити умения за четене е значим показател за академичен успех и добри житейски перспективи, затова препоръчваме да се обърне внимание на влошения сън като фактор за съществуващи затруднения с четенето. Улавянето на проблема със съня навреме, взимането на мерки за неговото подобряване, както и развиването на уменията за четене, могат да променят траекторията на живота на децата.“

Затрудненията с четенето могат да се дължат и на дислексия, проблеми със слуховата обработка на информацията, на емоционален стрес, дефицит на вниманието и недобре функционираща работна памет. Откриването на истинската причина за трудностите с четенето е първата стъпка към решаването на проблема.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Едно от съвременните решения е развиване на когнитивните функции на мозъка с помощта на иновативни софтуерни програми като Fast ForWord и Reading Assistant. Те са разработени от невробиолози въз основа на откритията за невропластичността . Програмите стимулират мозъка да създава нови невронни връзки и мрежи в областите свързани с когнитивните умения – четене, концентрация, слухова обработка, работна памет, езикови умения, логическо мислене и т.н. Програмите се използват в училище и в домашна обстановка. Децата правят забавни упражнения с герои като от детско филмче или игра. Задачите са с трудност отговаряща на индивидуалното ниво на всяко дете. Когнитивните умения се подобряват в рамките на няколко месеца редовна употреба, като децата получават обратна връзка за това как се справят в реално време.

Източник: Neuroscience News

Други статии