Недостигът на сън пречи на регулацията на емоциите – негативни последствия за учениците и специалистите в определени професии!

Известно е, че дефицитът на сън може да има неблагоприятен ефект върху концентрацията и ученето. Ново изследване върху връзката между съня и емоциите показва, че липсата на достатъчно сън не пречи на човек да разпознава емоциите на други хора, но дава доказателства, че недоспиването оказва негативно влияние върху това човек да регулира емоциите и реакциите си.

Изследователят Антъни Стенсън добавя:

„Хората действително се чувстват по-малко щастливи, когато се лишават от сън, и това засяга умението им да се справят с емоциите си, въпреки че не нарушава способността им да обработват информацията за емоционалните стимули в тяхната среда.“

За кого са особено важни откритията от изследването?

Откритията от това изследване са особено важни за хора с определени професии, чиито емоционални състояния и реакции могат да повлияят на преценката им и на процеса на взимане на решение в критични ситуации – полицаи, лекари и др.

Резултатите от изследването е нужно да се вземат предвид и по отношение на режима на сън при децата. Крайните емоционални реакции в училище могат да се дължат и на фактора липса на достатъчно сън. Учениците имат нужда от обучение как да усвоят умения за регулиране на емоциите и в същото време е важно родителите да помогнат на децата си да изградят полезни навици, свързани с времето за заспиване.

Какво представлява изследването?

В експеримента са участвали 60 възрастни участници, които прекарват 4 последователни дни в Центъра за Изследване на Съня към Колежа по Медицина „Елсън Флойд“. На всички тях им е било разрешено да спят нормално през първата нощ и на следващия ден им се дава дадена поредица от задачи, чрез които учените оценявали настроението на участниците, както и техните умения за разпознаване на емоциите на хората, изобразени на снимки, и способността им да регулират емоциите си при гледане на стресиращи образи.

След това учените разделят участниците на две групи – 40 души прекарват втората нощ будни, а останалите 20 човека имат възможността отново да спят нормално. На третия ден те трябва да изпълняват подобни задачи за обработване на емоционална информация и регулиране на емоциите. Лишените от сън се затрудняват много повече, когато се опитват да регулират емоциите си.

Липсата на сън, когнитивните умения и менталната флексибилност

Според предишни изследвания, липсата на достатъчно сън пречи на способността за умствена гъвкавост, което означава, че детето или възрастният с дефицит на съня имат намалена гъвкавост и креативност на мисленето и по-бавно ще стигат до ефективни решения в сравнение с дните, в които са се наспали добре.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Изводът е, че когнитивните и социално-емоционалните умения зависят от физиологичното състояние на децата и възрастните, а един от основните фактори за това е сънят.

Освен заспиването навреме, за успешното справяне с училищните предизвикателства, за децата е важно да могат да развият когнитивните функции на мозъка си. При дефицити в концентрацията, работната памет, езиковите умения, четенето и слуховата обработка, учениците могат да тренират мозъка си да изгражда нови невронни връзки в областите, които са отговорни за изброените когнитивни функции. Програмите Fast ForWord и Reading Assistant са създадени от невроучени именно с тази цел и се използват успешно в училище и в домашна обстановка за подпомагане на децата да развият уменията си за учене.

Източник: Neuroscience News

Други статии