Нивото на умение за четене в началното училище е показател за успех в професионалния път – вижте защо!

girl-reading-and-smiling

Четенето е в основата на учебния процес и от това доколко са усвоени добре уменията за четене зависи до голяма степен бъдещата професионална реализация на детето. Доказателства за това дават много от известните успели в професията хора като инвеститора Уорън Бъфет и предприемача Елън Мъск. Когато задали въпрос на Уорън Бъфет за ключа му към успеха, отговорът му бил бърз и кратък: четенето. Той обича да чете, защото обича да усвоява нови знания.

Елън Мъск казва, че е открил как да строи ракети, като станал отдаден на четенето на научна литература. Известният водещ и медиен магнат Опра Уинфри обича четенето толкова много, че основава интернационален литературен клуб. А милиардерът Бил Гейтс чете приблизително по 50 книги на година. Любовта към четенето е „горивото за ракетата на успеха“ на тези хора.

Когато разликата в нивото на четене между връстниците се увеличава

Не е изненадващо, че различните навици на четене и отношение към книгите води до много различни академични траектории през периода на училищното обучение и след това в професионалния живот. Трудността в четенето често е причина за загуба на любопитството и любознателността. Това възпрепятства желанието за учене.

Принципът е този: колкото по-добри са учениците в четенето и ученето, толкова повече успехът им ги мотивира и им дава увереност. Приемат трудностите просто като неравности по пътя и не се отказват лесно. Не само, че не се страхуват да усвояват нови умения и концепции, но и изпитват приятно вълнение, когато имат такава възможност.

Обратното важи за децата с големи затруднения в четенето – те приемат трудностите като провал и унижение. По тази причина започват да избягват да учат нови неща. Изпитват неприязън към домашната работа и четенето. Несправянето с учебните задачи е още едно основание за съмнение в себе си и ниска самооценка. Знаят, че разочароват родителите и учителите си. Чувстват се неуверени по отношение на своите умствени способности. Постепенно разликата в уменията за четене и учене между тях и децата, които обичат четенето, става толкова голяма, че изглежда непреодолима.

Изследване на Доналд Хернандез от 2012 г. показва, че учениците в първи и втори клас, които не са усвоили добре четенето, имат 4 пъти по-голям риск от оставане на поправителни изпити и отпадане от училищната система, когато достигнат тийнейджърска възраст.

Дори и да не се стигне до толкова крайни ситуации, посредствените резултати в учебния процес са пречка пред възможността на тези деца в бъдеще да започнат работа, коята наистина им харесва и съответства на вродените им заложби.

Съвременно решение на проблема със затрудненията в четенето и ученето

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Първата стъпка за решаване на проблема е откриване на първопричината – дали става въпрос за дислексия, разстройство на слуховата обработка, дефицит на внимание или някакъв психологически проблем. Когато коренът на затрудненията в четенето е наличието на разстройство засягащо уменията за учене, прилагането на иновативна и научно-базирана интервенция е най-ефективното решение. Програми като Fast ForWord, Reading Assistant, SoundSory и ForBrain тренират мозъка да изгражда невронни връзки в областите отговорни за когнитивните умения (четене, концентрация, слухова обработка, работна памет, езикови умения и т.н.). Те са създадени от невробиолози на базата на откритията за невропластичността. Използват се в училище като учебна интервенция, но и в домашна обстановка за подобряване на когнитивните умения.

Източник: Gemm Learning


Други статии