Подобрен имунитет на децата в детските градини с мини-горички – финландско изследване го доказва!

Изследователи от Университета в Хелзинки проучват ефекта на игрите и заниманията със засаждане на растения в зелените площи на детски градини върху здравето на децата. Резултатите от експеримента показват, че само един месец игра в зелените площи и мини-горичката в двора на детската градина е достатъчен, за да се подсили имунната система на децата.

Какви конкретни промени се случват в имунната система, благодарение на заниманията и играта в мини-горичката?

Установено е увеличение на разнообразието от полезни микроби в чревния тракт и по кожата на децата. В сравнение с децата, обучаващи се в детски градини без зелени площи и занимания в мини-горичката, децата, засадили растения в иновативните детски градини имали по-голям брой Т-клетки и други важни имунни маркери в кръвта само след 28 дни от началото на експеримента.

Изследователката Маря Розлунд добавя:

„Открихме също така, че микробиомът на децата, които имаха възможността да се занимават с растенията в мини-горичката и да играят в зелените площи, беше подобен на микробиома на деца, които живеят близо до природата и ходят в гората всеки ден.“

Това изследване във Финландия е първото, което ясно показва причинно-следствената връзка между контакта на децата с разлини растения и подобряването на имунната им система.

Идеята за това, че среда, богата на растения, има благоприятен ефект върху имунитета, е позната като „хипотеза за биоразнообразието“. Според нея, загубата на биоразнообразие в градската среда може да е отговорна в някаква степен за повишения процент на болести, свързани с имунната система.

Авторите на изследването поясняват:

„Резултатите от екперимента подкрепят хипотезата за биоразнообразието и концепцията, че ниското ниво на биоразнообразие в съвременната градска среда може да е причина за „необразована“ имунна система, а това да доведе до нарастване на болестите, свързани с имунната система – като автоимунни заболявания и алергии. Би било много хубаво, ако на децата се осигурява възможност да излизат сред природата 5 дни в седмицата, да играят в локвите и да ровят в пръстта, докато засаждат растения.

В изследването участват 75 деца на възраст между 3 и 5 години като една част от тях са посещавали детски градини с мини-горички и зелени площи, а друга част са ходили в нормални детски градини. Учените изследвали микробиотата на кожата и червата на децата преди и след експеримента, който продължил 28 дни.

Сред децата, които имали занимания с растенията в мини-горичката, се наблюдава увеличаване на микроб наречен „гаммапротеобактерия“, която засилва имунната защита на кожата. Има увеличаване и на имунната секреция в кръвта и намаляване на съдържанието на интерлевкин-17А, който е фактор за заболявания на имунната система.

Други ползи от зелените площи за детското здраве и развитие

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020
  • Изследвания показват и благотворен ефект от прекарването на време сред природата върху детското зрение и менталното здраве.
  • Скорошни проучвания установяват и връзка между заниманията сред зелени площи и положителните структурни промени в развиващия се детски мозък.

Освен връзката с природата, добрата храна и физическата активност, друга важна грижа за когнитивното развитие на децата е осигуряването на дейности, които тренират мозъка да създава нови невронни връзки в областите свързани с когнитивните функции – четене, управление на вниманието, работна памет, езикови умения, слухова обработка и др. Иновативни средства за постигане на тази цел са софтуерните програми Fast ForWord и Reading Assistant. Те са създадени от невроучени за подпомагане на изграждането на изброените когнитивни умения, които са в основата на успешния процес на учене и справяне с академичните предизвикателства в училищна възраст.

Източник: Science Alert

Други статии