Нивото на щастие се увеличава от физическата активност и хапването на плодове и зеленчуци – науката го доказва!

Ново изследване на Университета в Кент и Университета в Рединг доказва, че консумацията на плодове и зеленчуци и спортът могат да увеличат нивата на щастие. Връзката между начина на живот и благосъстоянието е установена отдавна, а последното проучване открива и директното влияние на физическите упражнения и храненето върху удовлетвореността от живота.

Това изследване е първото, което дава категорични доказателства за ефекта на консумацията на плодове и зеленчуци и спорта върху нивото на щастие. Изследователите са използвали специален подход, чрез който да установят дали щастието кара хората да избират този начин на живот или тъкмо обратното – определените избори на хранене и физическа активност водят до повишено щастие. Оказва се, че е вярно второто. Този извод дава още по-голямо основание за насърчаване на създаването на здрави навици в живота на възрастните и децата.

Изследването показва също, че главна роля във взимането на положителни житейски решения играят способността на човек да отлага удоволствието и да прилага самоконтрол. Учените установили, че мъжете наблягат повече на физическата активност, а жените се хранят с повече плодове и зеленчуци.

Отдавна се знае, че болестите в резултат на начина на живот са водеща причина за лошо здраве и смърт по света. Проблемът със затлъстяването е един от корените на много заболявания.

Изследователите препоръчват да се организират кампании, с които да се помогне на хората да си създадат здрави навици. Те подчертават, че сега вече се знае значението на физическата активност и храненето не само за здравето, но и за щастието.

Това, което все още липсва в образователните програми в училище, е обучение, свързано с качествената грижа за себе си. Необходимо е децата да научат как да поддържат в добро състояние физическото и емоционалното си здраве. Създаването на програми за положителни хранителни навици, емоционална интелигентност и физическа активност за родители и деца е важна стъпка за добрата профилактика на здравето и постигане на оптимално ниво на щастие и удовлетвореност от живота.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

По отношение на подобряване на когнитивните способности на децата, които са в основата на успеха им в учебния процес и нивото на самоувереност, невроучени са разработили специални програми на базата на откритията за мозъчната пластичност. Fast ForWord и Reading Assistant се използват в училище и в домашна обстановка за стимулиране на мозъка да създава нови невронни връзки в областите отговарящи за четенето, езиковите умения, концентрацията, работната памет, слуховата обработка и др. Те са ефективна интервенция и при наличие на дислексия, дефицит на внимание, разстройство на слуховата обработка или други разстройства засягащи уменията за учене.

Източник: Neuroscience News

Други статии