Файл на усмивките – подхранване на мотивацията през новата учебна година!

smiling-girl-at-school

Новата учебна година започва и както всяко едно начало тя носи вълнение, а в настоящите обстоятелства – и малко по-високо ниво на несигурност! За да е успешна учебната година, учениците, родителите и учителите е нужно да намерят добри начини за справяне с несигурността и в същото време да подхранват мотивацията си. Това не става от само себе си, като се има предвид ефекта на инерцията и на предизвикателствата в ежедневието.

Как можете да се зареждате с енергия и да помогнете и на детето си да се научи да го прави?

Създаването на файл на усмивките е един креативен начин за подхранване на мотивацията, доброто настроение и нагласата за благодарност. Когато имате труден ден, четенето на записките в този файл ще ви помогне да си припомните моментите, в които сте били щастливи, успешни и вдъхновени. Това ще помогне да помогнете на случките в настоящия ден от нова гледна точка и ще подхрани вярата в справянето с трудностите.

Помогнете на детето също да си създаде такъв файл или му подарете кутия, в която да слага своите съкровища.

Какви съкровища можете да съхранявате вие и детето ви в такава папка или кутия? Всичко, което би ви заредило с енергия и благодарност. Описвайте редовно във файла моменти, когато сте се справили успешно с някаква задача, постигнали сте напредък в развиването на някакво умение, направили сте нещо полезно за себе си и за изграждането на хубав навик, помогнали сте на някого, някой на вас ви е помогнал и т.н.

Можете да започнете със създаването на Файл на усмивките по всяко време, но началото на новата учебна година е много подходящ момент както за децата, така и за родителите и учителите.

fast-forword-logo

По отношение на справянето със затрудненията с ученето, родителите биха могли да проучат иновативните средства базирани на изследвания на невронауката, които са разработени с цел подпомагане на децата в развиването на когнитивни умения. Такива са програмите Fast ForWord и Reading Assistant. Упражненията в тях стимулират мозъка на децата да изгражда невронни връзки и мрежи в областите, отговорни за четенето, писането, усвояване на английски език, слухова обработка, концентрация, работна памет и т.н. Използват се както в училищна, така и в домашна обстановка.

Източник: Carnegie Learning

Други статии