Мотивацията зависи от това как мозъкът обработва сигналите за умора – ново научно изследване!

Курсове по английски 39

Как решаваме дали дадена дейност си заслужава нашите усилия? Изследователи от Университета в Бирмингам и Университета в Оксфорд са установили, че готовността и желанието за работа не са нещо характерно за даден човек или за принципното му отношение към определена дейност, а зависи в голяма степен от променящите се нива на натрупана умора.

Умората – усещането за намалени ресурси от енергия в следствие на извършването на трудоемки дейности, е нещо, което изпитваме ежедневно. Тя ни кара да губим мотивация и да искаме почивка. Въпреки, че досега са направени доста изследвания върху механизмите на мозъка да реши дали дадена задача си струва усилието, влиянието на умората върху този процес все още не е достатъчно добре проучено.

Екипът от учени изследвал влиянието на умората върху решението на даден човек да се захване с извършването на някаква дейност. Резултатите от изследването показали, че „уморените хора“ са по-малко склонни да се ангажират с някаква нова дейност, дори и ако ги очаква награда след това.

Учените установили, че има два различни типа умора, които били наблюдавани в определени части на мозъка. Първият вид умора се изпитва като кратковременно усещане, което може да бъде преодоляно след кратка почивка. След време, обаче, се натрупва по-дълготрайна умора, която възпрепятства желанието на хората да правят усилия и не се повлиява от кратки почивки.

Таня Мюлер, един от авторите на изследването, споделя:

„Открихме, че готовността на хората да извършват усилие ту нараства, ту намалява във всеки един момент, но постепенно спада значително като извършването на дадена задача се повтаря отново и отново. Такива промени в мотивацията за работа изглежда са свързани с нивото на натрупана умора. И понякога ни кара да се откажем да извършваме дадената дейност.“

По време на изследването, участниците се занимавали с определена задача, докато активността на мозъка им била наблюдавана с ядрено-магнитен резонанс. Те открили, че области във фронталния кортекс на мозъка, както и вентралният стриатум, сигнализирали какво ниво на умора повлиява мотивацията на конкретния човек да продължи да извършва дадената дейност.

Д-р Матюс Епс, един от авторите на изследването обяснява какво предстои да бъде направено в бъдеще по отношение на проучвания въпрос:

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Тази изследователска работа ни дава възможност да разберем умората по-добре, какви са ефектите й върху мозъка и защо тя променя мотивацията на някои хора в по-голяма степен отколкото при други. Това ще ни помогне да открием ролята й в нивото на успех на работното място, училището и спорта при възрастни и деца.“

Предишни проучвания на невроучени върху работата на мозъка са дали възможност за разработване на специални софтуерни програми като Fast ForWord и Reading Assistant, които подпомагат развиването на когнитивните умения на деца и възрастни (четене, научаване на език, математически умения, концентрация, работна памет, логическо мислене и слухова обработка), благодарение на което те преодоляват предизвикателства в учебния процес и мотивацията им за учене се увеличава. Тези програми се използват в училище и в домашна обстановка за трениране на мозъка да подобрява когнитивните функции.

Източник: Neuroscience News

Други статии