Когнитивната гъвкавост не се измерва с IQ тест, но е ключова за креативността и умението за учене!

discussion-in-the-classroom

Тестовете за измерване на интелигентността са популярни, защото IQ e смятан за един от основните фактори за успех в живота и особено в сфери като науката, иновациите и технологиите. Изследванията, обаче, показват, че за успеха са необходими качества като креативността, въображението, любопитството и способността за емпатия.

Много от тези качества се включват в т.н. „когнитивна гъвкавост“ – умение, което учените определят като „способността да се превключва между различни концепции, да се вижда една ситуация от много ъгли, да се адаптира поведението така, че да може да се постигат цели в една променяща се и нова среда.“

Когнитивната гъвкавост се отнася за това да се учиш как да учиш и да си гъвкав в начините си на учене. Това означава да променяш стратегиите си за оптимално добро взимане на решения. Включва също така способността да можеш обективно да прецениш своите действия и избори, и ако те не те водят в посоката, която си избрал, да можеш да направиш съответните промени.

Когнитивната гъвкавост е и определящ фактор за това как хората са се справили с трудностите по време на пандемията. Целият процес на търсене на нови решения зависи от това доколко човек има достатъчно когнитивна гъвкавост като вътрешен ресурс.

Огромни предимства

  • Гъвкавото мислене е ключово за креативността – способността да се измислят нови идеи, да се свързват вече придобитите познания по нови начини и да се създават нови изобретения.
  • Когнитивната гъвкавост има голямо значение за академичното представяне на децата в училище, както и за работните умения на възрастните свързани с решаването на проблеми.
  • Популярно схващане сред хората е, че креативността не е толкова важна за развитие в сферата на точните науки, но се оказва, че това не е така. Изследвания са показали, че предприемачи създали много различни компании имат по-голяма когнитивна гъвкавост от мениджъри на големи компании, които са на същата възраст и със същия резултат на тестовете за определяне на IQ.
  • Според проучвания на учени, съществува връзка също така и между когнитивната гъвкавост и по-добрите умения за четене и учене при децата.
fast-forword-logo

На базата на изследвания, невроучени са открили иновативни начини за стимулиране на мозъка на деца и възрастни да изгражда невронни връзки в областите, които отговарят за когнитивните функции и уменията за учене. Такива софтуерни програми са Fast ForWord и Reading Assistant. Те могат да се използват в училищна обстановка и в домашни условия. С тяхна помощ децата подобряват уменията си за четене, концентрация, работна памет, слухова обработка, логическо мислене, математическите и езикови умения.

Можете да прочетете повече по темата за когнитивната гъвкавост във втората част на статията.

Източник: Neuroscience News

Други статии