Удоволствието на 6-годишните от ходенето на училище влияе силно на успеха им на изпити 10 години по-късно – научно изследване го доказва!

teacher-and-students-creative-activities

Екип от изследователи използвали данни от световно здравно изследване озаглавено „Децата на 90-те“, за да си отговорят на три въпроса:

  • Нивото на удоволствие в училище зависи ли от пола на детето и от социоикономическите условия на живот?
  • Как нивото на удоволствие в училище влияе на резултатите на изпитите в тийнейджърска възраст?
  • Нивото на удоволствие в училище свързано ли е със социалните или полови различия при резултатите на матурите?

Учените установили, че момичетата е два пъти по-вероятно да изпитват радост от ходенето на училище отколкото момчетата.

И още едно интересно заключение от изследването – нивото на удоволствие в училище измерено на 6-годишна възраст е тясно свързано с резултатите на изпитите на 16-годишна възраст. Тази връзка била открита след отчитане и взимане предвид на социоикономическата среда и когнитивните способности.

Децата, които са показали високо ниво на удоволствие в училище на 6-годишна възраст, са имали средно с 14.4 точки повече на изпитите на 16-годишна възраст. Вероятността тези ученици да получат оценка A+ (еквивалентна на шестица) била с 29% по-голяма отколкото при децата с по-ниско ниво на удоволствие в училище измерено, когато са били на 6-годишна възраст.

Водещият автор на изследването д-р Тим Морис споделя:

„Докато от една страна е напълно логично, че нивото на удоволствие в училище ще е свързано с нивото на представяне на изпитите, изглежда наистина изненадващо, че радостта и удоволствието изпитвани в училище на 6-годишна възраст има такъв значим ефект върху резултатите на изпитите, когато тези деца са вече на 16-годишна възраст. Това означава, че липсата на изпитвана радост и удоволствие от ходенето на училище още на толкова ранна възраст може да има дълготрайни ефекти върху представянето на децата на изпити и тестове. Още изследвания са необходими, за да се подобри нивото на удоволствие в училище и ефективността на интервенциите в тази сфера.“

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Един от предметите на изследване на невронауката са именно начини за подобряване на уменията за учене и когнитивните способности на децата. На базата на откритията за невропластичността са създадени програми като Fast ForWord, Reading Assistant, ForBrain и SoundSory, които стимулират мозъка да изгражда необходимите невронни връзки за оптимално развитие на когнитивните умения – за ченете, писане, концентрация, работна памет, логическо мислене, математически умения, слухова обработка на информацията и т.н. Когато с помощта на съвременни и забавни интервенции и методи се подобрят когнитивните способности на децата, нивото на удоволствие в училище също се повишава, което и резултатите на изпитите и самоувереността на децата.

Източник: Neuroscience News

Други статии