Плодовете и зеленчуците намаляват нивото на стрес – научно доказано!

Изследователи от Бейкър Институт за Сърдечно Здраве и Диабет към Университета „Едит Коуан“ провели проучване за връзката между консумирането на плодове и зеленчуци и нивата на стрес. Изследвани са при повече от 8 600 австралийци на възраст между 25 и 91 години.

Резултатите показали, че хората, които консумират поне 470 гр. плодове и зеленчуци на ден имат по-ниски нива на стрес от тези, които хапват само 230 гр. дневно.

Водещата изследователка д-р Симон Радавели-Багатини споделя, че изследването потвърждава наличието на връзка между хранителния режим и менталното здраве.

Нарастващ проблем

Проблемите с менталното здраве са все по-често срещани в Австралия и по света. Един на всеки двама австралийци споделят за влошено ментално здраве. В глобален план, приблизително един на десет човека живеят с някакво психическо разстройство.

Според изследователката Радавели-Багатини, известно количество стрес в ежедневието е нещо нормално, но дългосрочното високо ниво на стрес може значително да повлияе на менталното здраве.

Тя допълва:

„Дългият период на стрес, с който човек не успява да се справи по здравословен начин, може да доведе до различни физически или психически заболявания. Ето защо е важно да намерим начини да се подобри превенцията и да се облекчи състоянието на хората, които изживяват по-голямо количество стрес.“

Ползите от здравословното хранене са добре известни, но въпреки това само 1 на всеки двама австралийци консумира препоръчаните две порции плодове на ден и по-малко от 1 на 10 човека включва в дневното си меню 5 порции зеленчуци.

Това изследване, както и други преди това, доказват значението на плодовете и зеленчуците за психическото здраве на деца и възрастни.

Храната и настроението

Докато все още не е напълно изяснен механизмът, по който плодовете и зеленчуците намаляват стреса, изследователката Радавели-Багатини казва, че определени ключови хранителни вещества са съществен фактор за менталното здраве:

„Зеленчуците и плодовете съдържат важни витамини, минерали, флавоноиди и каротеноиди, които могат да намалят възпаленията и оксидативния стрес в тялото и следователно да подобрят психическото благосъстояние. Известно е, че възпалението и оксидативният стрес могат да доведат до по-високо ниво на психически стрес, тревожност и влошаване на настроението.“

През последната година ситуацията с пандемията стана причина за рязко увеличаване на нивото на стрес при децата и възрастните. Това налага предприемане на комбинация от мерки за регулиране на стреса и подобряване на менталното здраве. Промяната в хранителния режим е само един от начините за постигане на тази цел.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

От друга страна, невроучените също се стремят да разработват иновативни средства за подобряване на когнитивното здраве при деца и възрастни, за да могат да се справят с трудностите в учебния процес и в работата по-ефективно. Това също е фактор за намаляване на стреса в ежедневието. Fast ForWord и Reading Assistant са програми създадени на базата на откритията за невропластичността и са предназначени за развиване на уменията за концентрация, работна памет, усвояване на чужд език, четене, слухова обработка и др. Използват се в домашна обстановка и в училище за трениране на мозъка на децата да изгражда невронни връзки в областите, които отговарят за тези ключови за учебния процес когнитивни умения.

Източник: Neuroscience News

Други статии