Програми за майндфулнес подобряват менталното здраве на децата – науката го потвърждава!

classroom-activities

Програми за развиване на майндфулнес могат да подобрят менталното здраве на децата в училище и да им помогнат да имат по-оптимистична нагласа. Това показало ново изследване от Университета в Дерби и Центъра за Психология в Образованието.

В продължение на 9 седмици, повече от 1000 деца, на възраст между 9 и 12 години, участвали в 45-минутна майндфулнес сесия веднъж седмично.

Майндфулнес е древна техника за медитация, която включва фокусиране на съзнанието върху настоящия момент като средство за постигане на спокойствие, благосъстояние и прозрения. Седмичните сесии включвали дейности като осъзнато дишане и насочване на вниманието към усещанията в тялото, както и упражнения за култивиране на уменията за управление на вниманието и осъзнаване на емоциите.

Ефектът от майндфулнес сесиите бил измерен като психологическото състояние на децата било оценено преди и след програмата. Сесиите били водени от учители в стандартна класна стая.

Част от оценяването на психологическото състояние на децата включвало измерване на емоционалната им устойчивост.

Изследването показало, че има значително подобрение в емоционалното състояние на учениците, в тяхната нагласа към бъдещето и устойчивостта им. Оптимизмът им се увеличил с 10%, толерантността им – с 8%, а вярата в способността им за справяне със ситуациите разчитайки на своите умения – с 11%.

Професор Ван Гордън обобщава:

„Резултатите от изследването показват, че майндфулнес сесии водени от учителите могат да подобрят благосъстоянието, емоционалната стабилност и устойчивостта на стрес на децата и подрастващите. Тези открития доказват и необходимостта от интервенции с цел превенция, които да бъдат осигурени на учениците, за да се избегнат евентуални проблеми с менталното здраве в бъдеще.“

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Невроучени разработват и програми с цел терапия и превенция на когнитивни дефицити, тъй като затруднения с ученето водят не само до лошо академично представяне, но и до влошаване на емоционалното здраве на децата – тревожност, фрустрация, ниска самооценка, поведенчески проблеми и др. Програмите Fast ForWord, Reading Assistant, ForBrain и SoundSory са създадени на базата на откритията за невропластичността с цел подобряване на когнитивните умения – четене, слухова обработка, усвояване на нов език, концентрация, логическо мислене, работна памет и др. Тези програми могат да се използват от децата както в училищна, така и в домашна обстановка.

Източник: Neuroscience News

Други статии