Често срещани физически симптоми, проблеми в ученето и поведението – причината вероятно е хроничният стрес!

student-lonely-at-home

Симптомите на стрес могат да се отразят на здравето, когнитивните умения и отношенията. В много случаи хората не осъзнават, че даден физически проблем може да се дължи на хроничен стрес. Дразнещото главоболие, честото безсъние, намалената продуктивност на работното място или липсата на концентрация в училище са сред обичайните сигнали за високо ниво на хроничен стрес.Симптомите на стрес могат да засегнат тялото, мислите, чувствата и поведението.

Кои са най-честите проявления на хроничния стрес?

  • Върху тялото: главоболие, мигрена, мускулно напрежение или болка, болка в областта на гръдния кош, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, наднормено тегло, възпалителни процеси в тялото, постоянна умора, разстроен стомах и др.
  • Върху настроението: тревожност, изнервеност, липса на мотивация и фокус, усещане за загуба на контрол, раздразнителност, гняв, депресивност
  • Върху поведението: преяждане или загуба на апетит, гневни изблици, злоупотреба със лекарства, субстанции или алкохол, зависимост към цигарите, отдръпване от близките, намаляване на физическата активност, изпълняване на задълженията на работа или в училище с влошено качество или със закъснение и т.н.

Управление на стреса

Разпознаването на причините за даден проблем е първата стъпка към решаването му. При наличие на симптоми на стрес при деца или възрастни, е необходимо да се предприемат действия за промяна на средата и навиците на мислене и поведение, така че да се постигне осезаемо подобрение на здравето, отношенията с близките и когнитивното представяне на работното място или в училище.

Ето някои ефективни начини за справяне със стреса:

  • Редовна физическа активност
  • Практикуване на техники за релаксация като дълбокото диафрагмено дишане, медитации, йога, тай чи и масажи
  • Поддържане на чувството за хумор и гледане на комедии
  • Прекарване на качествено време със семейството и приятелите в пълноценни разговори за нещата, които вълнуват или тревожат всеки един от тях
  • Отделяне на време за хобита, четене на книга, слушане на музика, танци, пеене, разходки сред природата
  • Вечерни ритуали за създаване на навик за ранно лягане
  • Здравословен и балансиран режим на хранене

Прилагането на изброените съвети помагат за възстановяването на тялото и ума от стреса, но е важно да се обърне специално внимание на откриването на конкретните причини за възникването на стреса. Това могат да бъдат: травматични събития, нездрави начини на комуникация в семейството или в училище и/или модели на мислене, които генерират сами по себе си тревожност, гняв или депресивност.

Кога да потърсите помощ?

Ако не успявате да откриете кои са източниците на стрес за вас или децата ви или се затруднявате с намирането на начини да осъществите нужните промени, тогава помощта на специалист ще бъде изключително важна стъпка в положителна посока.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Освен грижата за тялото с цел възстановяване на нормалните физиологични функции след интензивен или хроничен стрес, друга важна стъпка е и осигуряването на оптимални условия за подобряване на когнитивните функции, които може също да са били засегнати. Иновативни програми като Fast ForWord и Reading Assistant са създадени с цел стимулиране на мозъка да създава невронни връзки и мрежи в зоните, които отговарят за концентрацията, работната памет, усвояването на език, логическото мислене, слуховата обработка на информация и т.н. Тези програми са разработени на базата на откритията за невропластичността и се прилагат като интервенция при деца със затруднения в ученето.

Източник: Neuroscience News

Други статии