Добрата храна и редовното движение в детството намаляват тревожността в дългосрочен план – ново изследване!

children-playing-basketball

Движението и здравословната храна отдавна се препоръчват като начини за поддържане на здравето, Съществуват и изследвания, които доказват дългосрочните ефекти на тези два фактора, ако те присъстват като част от живота на детето още в ранна детска възраст.

Изследователите открили, че движението и редовните физически упражнения в детството способстват за намаляване на нивото на тревожност у възрастния човек. Другите положителни ефекти са увеличена мускулна и мозъчна маса. Когато детето бъде хранено с типичната „западна“ храна с високо съдържание на захар и мазнини, то става възрастен, който предпочита нездравословните храни.

Тези открития наскоро бяха публикувани в списание Physiology and Behavior („Физиология и поведение“). Изследванията са били проведени върху мишки, които били разделени на четири групи: първата група, които имали възможност за повече движение, втората – без тази възможност за активност, трета група със здравословна храна и четвъртата – с обичайната „западна диета“. И четирите групи били поставени в тези условия малко след раждането и в продължение на три седмици живели според съответните режими. След това те достигнали сексуална зрялост и всички мишки били преместени на ново място, в които нямало възможност за физическа активност, но храната била здравословна. Учените направили анализи на поведението, измервали аеробния капацитет на мишките и нивата на различните хормони.

Един от изследваните хормони бил лептин, който се произвежда от мастните клетки. Той помага за контрола на телесното тегло като увеличава разхода на енергия и дава сигнали на тялото, че му е нужна по-малко храна. Изследванията показали, че редовната физическа активност в ранния етап на живота увеличава нивото на лептин у възрастните индивиди.

В предишни изследвания учени открили, че консумирането на прекалено много захар и мазнини в детството може да промени в дългосрочен план микробиома на човек. В по-нататъшните проучвания изследователите ще се опитат да установят дали захарта или мазнините имат по-голям негативен ефект върху мишките, които били поставени на „западната диета“.

Тези изследвания осигуряват важна информация за осъществяване на превантивни здравни интервенции в детството. Тези въпроси са още по-актуални на фона на пандемията, тъй като голяма част от децата не са имали възможност за достатъчна физическа активност.

Като се има предвид, че движението е фактор за намаляване на тревожността, учените изпитват притеснения също така и относно менталното здраве на децата в този период, но и след години, когато станат възрастни.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Когнитивното развитие на децата и тяхното психоемоционално състояние зависят от редица фактори. Невроучените търсят иновативни начини за подобряване на когнитивните умения и менталното здраве на подрастващите и най-малките. На базата на откритията за невропластичността, са създадени програми като Fast ForWord и Reading Assistant, които стимулират мозъка на децата да създава невронни връзки в областите свързани с уменията за учене – четене, писане, усвояване на език, слухова обработка, концентрация и работна памет. Подобряването на академичното представяне на децата вследствие на използването на тези програми води и до по-голяма увереност и по-здрава самооценка у учениците, което има цялостен положителен ефект върху живота им.

Източник: Neuroscience News

Други статии