Дефицит на вниманието и затруднения с четенето – пътят на Антонио от вероятността да повтаря годината до бърз напредък в ученето!

three-boys-at-school

Антонио, ученик във втори клас, изпитвал големи затруднения в учебния процес през първата година в училище. Въпреки многото усилия, той имал проблем с концентрацията. След консултация със специалист получил диагноза Разстройство с дефицит на вниманието. Един класически симптом бил затруднението му да следва инструкции с много стъпки.

Сестрата на Антонио се научила да четене много лесно и се справяла много добре с това умение. Антонио се сравнявал с нея и се измъчвал от мисълта, че въпреки упоритата си работа, не успявал да постигне подобрение. 

Първите признаци на бъдещи проблеми с ученето

Когато Антонио бил в детската градина, учителките забелязали, че има проблем със слуховата обработка и говора. Детето бъркало схнодните звукове.Родителите и специалистите смятали,че той ще го “израсте с възрастта“ . Но когато детето станало първи клас, било установено, че има затруднения с декодирането на символите при четене.

В края на първия срок на първи клас, учителите на Антонио изразили притеснение, че той няма да е готов да продължи във втори клас. Те препоръчали лятно училище или повтаряне на първи клас.

Неочаквано решение на проблема

Родителите започнали да подготвят Антонио да приеме идеята, че може да се  наложи да ходи на училище през лятната ваканция.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

За щастие, се появила още една възможност за решение на проблема. Училището на Антонио инвестирало средства в придобиването на иновативната програма Fast ForWord за развиване на когнитивни умения – четене, писане, концентрация, работна памет, слухова обработка, логическо мислене и т.н. Майката на Антонио била заинтригувана от тази възможност и проучила ползите от Fast ForWord.

Решила да приложи тази интервенция и в домашни условия, защото имала впечатлението, че учителите не използват достатъчно често програмата за развиване на детските когнитивни умения.

Преодоляване на предизвикателствата

В началото на работата си с Fast ForWord, Антонио се сблъскал с всички проблеми, които до този момент били пречка пред процеса му на учене – липсата на умение да управлява вниманието си, неправилно произношение на определени звукове и трудности при четене. Но след като започнал редовна работа с програмата, усетил, че постепенно напредва. Fast ForWord е адаптивна програма и избира упражнения с ниво на трудност, което е подходящо за конкретното дете. Това давало възможност на Антонио да се справя със задачит и да чувства удовлетворение.

Новият Антонио

С времето се чувствал все по-независим, уверен и мотивиран да продължава да полага усилия. Чувствал се отговорен за собствения си напредък и това се отразявало положително върху самочувствието му.

Без лятно училище и безпроблемно преминаване във втори клас

След първите месеци редовна работа с Fast ForWord, Антонио вече нямал нужда от лятно училище. Резултатите от тестовете му показвали, че вече е готов да премине във втори клас. Четенето му се е подобрило значително, по-концентриран е при взимане на нов материал и изпълнение на задачи и усвоява знанията много по-ефективно от преди.

Източник: Gemm Learning

Други статии