Хобитата подобряват менталното здраве на деца и възрастни – науката го доказва!

Пандемията се е отразила на менталното здраве на много възрастни и деца по света. Световната Здравна Организация е издала напътствия за това как хората да се погрижат за менталното си здраве по време на този труден период. Една от препоръките е да намирате време за нещата, които ви доставят удоволствие. Изследванията показват, че хобитата намаляват нивото на депресираност и дори могат да предотвратяват депресията.

Загубата на интерес към нещата, които обичайно човек харесва е симптом на лошо ментално здраве. Намирането на занимание, което носи наслада е лечебно. Всъщност, това е едно от нещата, които съвременни лекари предписват като метод за облекчаване на лека до умерена депресия. Тези немедицински интервенции са особено полезни и за децата, които страдат от последиците на пандемията.

Ако родителите помогнат на децата да открият полезни и приятни занимания различни от игрите на телефона, ще дадат добър пример на децата за зареждане с положителни емоции и усещане за вътрешно спокойствие чрез използване на вътрешните ресурси за създаване на нещо или научаване на ново умение – ръчно изработване на сувенири, бижута, градинарство, рисуване, свирене на музикален инструмент, пеене, танци, спорт и др.

Изследванията доказват, че хобита като занимания с изкуство и градинарство за полезни за менталното здраве и благосъстоянието на хора от всякаква възраст.

Механизмите за награждаване в мозъка

Причината, поради която намирането на време за хобита помага, е свързана с механизмите за награждаване в мозъка. Когато сме ангажирани с нещо, което ни е приятно и намираме за смислено, в мозъка ни се освобождават невротрансмитъри като допамина, които ни носят удоволствие и ни мотивират да продължим да се занимаваме с тази дейност и в бъдеще. Така че, дори и да не сме мотивирани в началото, веднъж след като започнем дейността и я асоциираме с удоволствие, това ще включи механизмите за награждаване в мозъка и впоследствие ще се появи и усещането за мотивация.

Наред с ползите за менталното здраве, някои хобита носят и други ползи – спортът подобрява физическата форма, а свиренето на музикален инструмент подобрява когнитивните функции на мозъка като паметта, например.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Невроучените са създали и други иновативни начини за подобряване на когнитивните функции на деца и възрастни. Програми като Fast ForWord и Reading Assistant развиват умения като четенето, слуховата обработка, усвояването на чужд език, работната памет, концентрацията и др. Упражненията под формата на игри в тези програми са специално разработени да стимулират мозъка да създава невронни връзки и мрежи в областите отговорни за когнитивните функции. Това помага на децата да се справят с предизвикателствата в учебния процес и да повишат нивото им на самоувереност, което е един от факторите и за добро ментално здраве.

Източник: Neuroscience News

Други статии