Рестартиране на мозъка след трудната 2020 г. – как децата и възрастните да преодолеят ефектите от стреса!

Няма съмнение, че 2020 година беше трудна както за възрастните, така и за децата. Месеци на тревожност, несигурност, тъга, а за повечето от нас-изолация и самота. Дори и след края на такъв труден период за много хора е трудно да се отърсят от натрупалите се емоции. Това е така, защото хроничният стрес променя мозъка. В някои случаи един от ефектите е, че човек се чувства заседнал в негативността и няма желание да прави именно нещата, които биха му помогнали да излезе от тази негативна спирала.

За да бъде 2021 г. много по-добра, е необходимо да бъдат променени навиците, които имат деструктивен ефект и да бъдат изградени нова, зареждащи с енергия, градивни навици. Началото е трудно и изисква усилия, докато новите навици се затвърдят и изместят напълно старите.

Ето какво съветват специалистите по психическо здраве за по-добра грижа за мозъка и нервната система:

Бъдете мили и правете добро

Милото отношение, алтруизмът и емпатията могат да влияят положително на мозъка. Едно изследване показало, че когато човек направи добро, това активира зони в мозъка имащи отношение към награждаването и удоволствието. Същото се получава и както когато някой направи добро за нас. Да помагаме на някого и да го защитим в момент, в който той има нужда от помощ, подкрепа и защита е полезно за нашия собствен мозък.

Физическа активност

Физическата активност е научно доказан начин за подобряване както на физическото, така и на психическото здраве. Това включва добро функциониране на сърдечно-съдовата система, мозъка и други органи и системи. Доказано действа като антидот и за тревожност и депресивност.

В детството физическата активност е и един от факторите за по-добро представяне в училище и подобряване на когнитивните умения. При възрастните е открита връзка между редовната физическа активност и тяхното представяне в работата, менталното здраве, дълголетието и устойчивостта им на стрес. Едно от най-добрите неща, които можете да направите за мозъка си е да излезете навън за разходка, да потичате или да покарате колело.

Добрата храна

Добрата храна може значително да повлияе на развитието и здравето на мозъчните структури и функции. Осигурява необходимите градивни материали за мозъка, за да създава и поддържа невронните връзки, от които зависи доброто функциониране на мозъка, академичното представяне и уменията за учене. Предишни изследвания са доказали, че дългата липса на важни хранителни вещества може да повлияе негативно на мозъка, докато качествената натурална храна води до по-голяма ефективност на мозъчните функции.

Важно е да се ограничи приема на захар и наситени мазнини и храната да бъде в умерено количество. От друга страна, зеленчуците, плодовете и зърнените храни съдържат необходими хранителни вещества за мозъчните структури и функции.

Трениране на мозъка с иновативни средства създадени от невроучени

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Подобряването на мозъчните функции на децата и представянето им в училище се постига и с използването на софтуерни програми като Fast ForWord и Reading Assistant.  Упражненията под формата на игра са специално разработени от невроучени за развиване на когнитивните умения – четене, концентрация, слухова обработка на информацията, учене на английски език, логическо мислене и др. Редовното използване на  програмите у дома или в училище в рамките на няколко месеца води до значително подобрение в тези когнитивни умения при децата.

Вижте още информация по темата във втората част на статията.

Източник: Neuroscience News

Други статии