Емоционални и поведенчески реакции на момчетата при затруднения с ученето – начини за разрешаване на проблема!

bored-boy

Проф. Майкъл Нейджъл от Австралийския университет на Съншайн Коуст, експерт по детското развитие и учебния процес, набляга на факта, че момчетата имат нужда от различни подходи в обучението в сравнение с момичетата.

Повечето момчета са устроени на невронно ниво по такъв начин, че за тях най-подходящата възраст да започнат да четат и пишат е около 7-годишна възраст и в повечето държави по света именно на тази възраст започва обучението на децата на тези умения. На тази възраст уменията за слухова обработка и концентрация са вече добре изградени, освен в случаите, в които нещо е възпрепятствало този процес.

Модели на поведение при момчетата, които изпитват затруднения с ученето

Необходимо е родителите да имат радар за разпознаване на различни поведения у децата, които замаскират изпитваните затруднения от децата в учебния процес. Това не е лесно,тъй като децата имат естествената склонност да се стремят да накарат родителите и учителите да бъдат доволни. Много деца скриват затрудненията си с четенето дълго време, докато в 3-ти или 4-ти клас изоставането е прекалено голямо и им е трудно да разбират все по-дългите текстове заради недостатъчно развитото умение за четене.

Докато се намесят специалистите, които измерват скоростта на четене и нивото на разбиране на текста, родителите и учителите могат да забележат с помощта на внимателно наблюдение как се справя детето с четенето и дали изпитва тревожност или фрустрация по време на четене.

Когато с наблюдения и разговори установите, че детето ви изпитва срам, неудобство, усещане за несправяне, тревожност или гняв, избирането на правилен подход за разрешаване на проблема е ключово, защото ако това продължи по-дълго, има голяма вероятност детето да се „изключи“ напълно за учебния процес, да се предаде и да се откаже да прави усилия.

Момчетата ще започнат да търсят практическо решение за бързо справяне със собствения стрес и този на другите около тях. Мозъкът им е устроен да систематизира, да действа и да решава проблеми. Скривайки затрудненията, които изпитват, като се преструват, че всичко е наред или като избухват, или се опитват да сменят темата са често срещани начини за момчетата да се освободят бързо от изпитвания стрес, дори и това да работи само временно. Представете си, че четенето и писането са техните „работни задължения“, с които те не успяват да се справят и това влияе както на емоционалното им състояние, така и на поведението им.

Бъдете проактивни!

Веднъж след като се установи проблем с ученето или четенето, търсенето на ефективни решения е изключително важно. Срамът и гневът не биха мотивирали сина ви да учи, а само ще го провокират да се затвори или да реагира бурно. Ако сте нетърпеливи и критични в подхода си, това единствено може да създаде у детето още по-негативна емоционална представа за ученето и четенето, която може да продължи да съществува и да им влияе през целия им живот.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Освен осигуряването на подходящ режим на редуване на учене и физическа дейност, изграждане на режим и осигуряване на състезателен елемент в ученето с награда за положените усилия, родителите могат да разчитат и на иновативни средства за подпомагане на изграждането на умението за четене, концентрация, слухова обработка, учене на английски език и др. Базираните на невронауката софтуерни програми Fast ForWord и Reading Assistant се използват като интервенция при деца с установени затруднения в учебния процес (в случаите на дислексия, Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, Разстройство на слуховата обработка и т.н.), но и като средство за по-бърз напредък при деца без установени затруднения. Програмите могат да се използват както в училищна обстановка, така и в домашни условия.

Можете да прочетете повече по темата за подходящите подходи в обучението на момчета тук.

Източник: Gemm Learning

Други статии