Момчетата имат нужда от различни подходи – как да им помогнете да учат ефективно у дома?

Защо статистиката показва, че момчетата по-често биват изключвани от училище и защо е два пъти по-вероятно те да бъдат диагностицирани с разстройство, засягащо уменията им за учене и поведението им? Според проучвания в САЩ, момчетата получават 70% от двойките и тройките на тестове и само 40% от шестиците и петиците.

В момчетата ли е причината за това или в начина, по който са възпитавани и обучавани?

Според някои изследвания, причината е в начините на възпитание и образование. Изводите се базират на десетилетия изследвания в областта на невронауката и образованието. Проф. Майкъл Нейджъл от Австралийския университет на Съншайн Коуст- експерт по детското развитие и обучение споделя:

„Момчетата имат нужда от състезателен елемент, структура и по-просторно пространство за учене.“

Проф. Майкъл Нейджъл публикува книга по темата, издадена през 2005г., в която той твърди, че има „момчешка криза“ в САЩ, Канада и Австралия.

„Момчетата са започнали да имат още по-големи трудности в учебния процес и въпреки, че се взимат мерки да се разреши този проблем, все още виждаме момчета, които не успяват да постигнат напредък.“

Различията между момчетата и момичетата трябва да се имат предвид и да се осъществят нужните промени в учебната среда и програма

Проф. Нейджъл вижда причината за по-ниските академични постижения на момчетата в непосрещнатите им нужди от средата. Според него,тя трябва да им осигури нужните структура, пространство и състезателен елемент. Учителите е необходимо да бъдат обучени на подходящи подходи и методи за обучение на момчета.

В днешно време се обръща внимание на културните различия, особеностите в обучението на децата със специални нужди, но не се разпознава принципната разлика между момчетата и момичетата,по отношение на учебния процес. За много момчета стандартните класни стаи, тихото четене и рутината на домашната работа не съответстват на естествените им склонности и потребности.

Нейджъл пояснява, че училищата, каквито ги познаваме в момента, са по-пригодени към начина,по които момичетата учат. Момчетата имат нужда от по-чести почивки, в които да имат възможност да се раздвижат за кратко. Всъщност, при момчетата има по-малко от онези хормони, които осигуряват усещане за спокойствие – серотонин и окситоцин:

„Няма психолог на детското развитие на планетата, който да ви каже, че едно четиригодишно или петгодишно момче би трябвало седи дълги периоди на едно място. Ако му дадете да пише букви, неговият мозък и тялото му изпитват фрустрация. Той няма как да вдигне ръка и да каже какво изпитва. Това, което ще направи е да захвърли писалката и да бутне детето до себе си. Това може да бъде основата на едно проблемно агресивно поведение в клас.“

Начини, по които родителите могат да помогнат на момчетата в ученето у дома

Ето някои от предложенията на Майкъл Нейджъл:

  • Осигурете на момчетата повече физическо пространство, т.е. те имат нужда от по-голямо бюро от момичетата при писане на домашните работи
  • Позволете на момчетата да бъдат физически по-активни, като редувате писане на част от домашното с разходки и игри навън
  • Не им давайте обикновен, неподвижен стол, докато пишат домашните – опитайте със стол, който се върти. Възможността да правят някакви леки движения по време на изпълняване на задачите, ще им помогне да се концентрират по-добре.
  • Добавете състезателен елемент, структура и дисциплина в ученето, за да бъдат по-ангажирани (създайте някакви малки награди при постигане на определен напредък в ученето и при полагане на усилия)
FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020
  • Използвайте иновативни и забавни образователни програми, с чиято помощ момчетата ще могат по ефективен начин да подобрят уменията си за учене (четене, концентрация, работна памет, слухова обработка, усвояване на английски език и т.н.). Такива програми са Fast ForWord и Reading Assistant, създадени от невроучени и базирани на откритията за невропластичността. Те са разработени по такъв начин, че да стимулират мозъка да изгражда нови невронни връзки в областите в мозъка, които отговарят за уменията за учене.

Можете да прочетете още по темата във втората част на статията.

Източник: Gemm Learning

Други статии