Нови открития за ученето на език – как мозъкът разбира значението и ролята на думите?

children-in-the-kindergarten

Изследователи от Университета Ланкастър са разучили начина, по който хората научават нов език. Изследването е публикувано в журнала Cognition заедно с интервю на един от водещите изследователи проф. Патрик Рибъсчът, който казва:

„Обръщали ли сте внимание на това, което казвате или други хора около вас говорят на бебето? Обикновено е поток от дълги изречения, казани с много емоция – „кое е това хубаво, сладко бебе, да ти си това бебе, къде е мечето, скрило ли се е, не, ето го, виж мечето…“ Как бебетата започват да разбират смисъла на все по-голяма част от този поток от думи?“

Има две задачи, свързани с езика, които стоят пред малките деца:

1- те трябва да разберат кои групи от звукове правят отделни думи и какво означават тези думи

2- те трябва да разберат и как тези думи се свързват в изречения

За да може детето да схване значението на думите, то също така трябва да знае каква е ролята на дадената дума в изречението (например дали думата „мече“ е предмет,действие или друго). За да може да разбере каква е ролята на думата в изречението, детето трябва вече да е научило значението и. Или както проф. Патрик Рибъсчът казва: „Това е като въпроса за яйцето и кокошката – кое идва първо – думата или изречението?“

Експериментът на изследователите

За да открият отговора на този въпрос, изследователите тествали как група хора научават нови думи и структури на изречения. Те дали на участниците изкуствено създаден език за научаване,които те изобретили. Те нарекли езика “извънземен“,а носителите на езика “извънземни“. Показали на участниците изречения от този измислен език заедно със сцени, в които неговите “носители“ извършват различни действия.

След известно време, участниците в експеримента започнали да разбират значението на думите и тяхната роля в сцените – имената на извънземните, на цветовете и на действията, които извършват.

Учащите успяват да разберат тези неща проследявайки всички връзки между думите и естеството и концепцията на сцените. След определен брой повторения, те започнали да откриват значението на съответните думи. Изследователите казват, че това е подобно на начина, по който децата учат език за първи път . Например, когато родител каже думата „мече“, обикновено детето вижда в обкръжението си това мече. Когато това се повтори многократно, детето започва да разбира,че във фразата „погледни мечето“, „мечето“ означава кафявата плюшена играчка.

Ученето на език изисква проследяване на думи и граматически структури в стотици примери

Професор Рибъсчът пояснява: „Знаехме, че децата и възрастните могат да използват този учебен процес да усвоят отделни думи и структури. Но е забележително да станем свидетели на това как нашите участници използваха същия процес да научат език с високо ниво на сложност със значителна скорост. Това показва мощната способност на хората да проследяват всякакъв вид възможни връзки между езика и света. Това изследване ни показа по какъв начин може да бъде научен нов език в естествена среда.“

Трениране на мозъка да учи чужд език ефективно и забавно

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Учените в сферата на невронауката са разработили ефективни средства за научаване на английски език, когато детето или възрастния не се намира в естествената среда на говорене на езика (в англоговоряща среда), но с помощта на специалната софтуерна програма Fast ForWord те могат да изучават езика по начин подобен на децата, които се раждат в англоговоряща среда. Това се постига чрез упражнения, които тренират мозъка да създава необходимите невронни връзки в мозъка, които са свързани с езиковите умения. Програмата е базирана на откритията за невропластичността и може да се използва както в училищна среда, така и вкъщи. Програмата се използва и като средство за подобряване на останалите когнитивни умения – концентрация, работна памет, слухова обработка и т.н.

Източник: NeuroScience News

Други статии