Нови открития за ученето на език – как мозъкът разбира значението и ролята на думите?

children-in-the-kindergarten

Изследователи от Университета Ланкастър са изследвали начина, по който хората учат нов език. Изследването е публикувано в журнала Cognition заедно с интервю с един от водещите изследователи проф. Патрик Рибъсчът, който казва:

„Обръщали ли сте внимание на това, което казвате или други хора около вас говорят на бебето? Обикновено е поток от дълги изречения, казани с много емоция – „кое е това хубаво, сладко бебе, да ти си това бебе, къде е мечето, скрило ли се е, не, ето го, виж мечето…“ Как бебетата започват да разбират смисъла на все по-голяма част от този поток от думи?“

Има два проблема свързани с езика, които стоят пред малките деца:

1- те трябва да разберат кои групи от звуци правят отделни думи и какво означават тези думи

2- те трябва да разберат и как тези думи се свързват в изречения

Тези два проблема се преплитат, защото за да може детето да схване значението на думите, то също така трябва да знае каква е ролята на дадената дума в изречението – дали думата „мече“ е предмет или е нещо, което се върши или е нещо друго? А за да може да разбере каква е ролята на думата в изречението, детето трябва вече да е научило какво значи тази дума. Или както проф. Патрик Рибъсчът казва: „Това е като въпроса за яйцето и кокошката – кое идва първо – думата или изречението?“

Експериментът на изследователите

За да открият отговора на този въпрос, изследователите тествали как група хора научават нови думи и структури на изречения като им дали изкуствено създаден език за научаване. Изследователите изобретили език, който се говори от извънземни и показали на участниците изречения от този извънземен език заедно със сцени, в които извънземните извършват различни действия.

След известно време, участниците в експеримента започнали да разбират значението на думите и тяхната роля в сцените – имената на извънземните, на цветовете и на действията, които извършват.

Учащите успяват да разберат тези неща като проследяват всички връзки между думите и различните аспекти на сцените и след определен брой повторения, те откриват значението на съответните думи. Изследователите казват, че това е подобно на начина, по който децата учат език за първи път – например, когато родител каже думата „мече“, обикновено детето вижда в обкръжението си това мече. Когато това се повтори многократно, детето започва да разбира от фразата „погледни мечето“, че „мечето“ означава кафявата плюшена играчка.

Ученето на език изисква проследяване на думи и граматически структури в стотици примери

Професор Рибъсчът пояснява: „Знаехме, че децата и възрастните могат да използват този учебен процес да усвоят отделни думи и някакви структури. Но е забележително да станем свидетели на това как нашите участници използваха същия процес да научат език с високо ниво на сложност със значителна скорост. Това показва мощната способност на хората да проследяват всякакъв вид възможни връзки между езика и света. Това изследване ни показа по какъв начин може да бъде научен нов език в естествена среда.“

Трениране на мозъка да учи чужд език ефективно и забавно

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Учените в сферата на невронауката са разработили ефективни средства за научаване на английски език, когато детето или възрастния не се намира в естествената среда на говорене на езика (в англоговоряща среда), но с помощта на специалната софтуерна програма Fast ForWord те могат да изучават езика по начин подобен на децата, които се раждат в англоговоряща среда. Това се постига чрез упражнения, които тренират мозъка да създава необходимите невронни връзки в мозъка, които са свързани с езиковите умения. Програмата е базирана на откритията за невропластичността и може да се използва както в училищна среда, така и вкъщи. Програмата се използва и като средство за подобряване на останалите когнитивни умения – концентрация, работна памет, слухова обработка и т.н.

Източник: NeuroScience News

Други статии