Иновативни методи за подобряване на когнитивните умения на деца – насоки към учителите за работа с Fast ForWord!

teenagers-studying-with-headphones

Иновативната софтуерна програма Fast ForWord е разработена от невроучени с цел подпомагане на деца и възрастни да тренират мозъка си да създава невронни връзки и мрежи в областите свързани с когнитивните умения (четене, слухова обработка, концентрация, работна памет, математически умения, езикови умения, усвояване на чужд език и т.н.). Използва се и като ефективна интервенция при деца с дислексия, разстройство на слуховата обработка, дефицит на вниманието и други разстройства засягащи уменията за учене.

Специално за учениците от средното училище беше създадена серията упражнения Elements I към програмата Fast ForWord. Това е последното попълнение към програмата от есента на 2020г. Обратната връзка идваща от учителите прилагащи Elements I с деца в тази възраст е изключително положителна. Учените разработили програмата дават ценни насоки за успешното използване на Fast ForWord за деца в предпубертетна възраст и в средните училища.

1. Представяне на програмата на учениците

Важно е как ще представите програмата на учениците, така че да знаят какви ще са ползите от нея за мозъка им, за представянето им в училище и на всякакви изпити и предизвикателства извън училище. Окуражете ги да положат усилия и да дадат най-доброто от себе си при изпълнението на Reading Progress Indicator (RPI) – първоначалния тест за оценяване на уменията им преди започване на работа с програмата.

2. Въведете учениците в това, което да очакват от Elements I

След изпълнението на първоначалния тест Reading Progress Indicator (RPI), много от учениците ще бъдат насочени към Elements I. Представете на учениците четирите упражнения в този компонент, за да знаят какво да очакват. Използвайте demo версиите на упражненията в Elements I Teacher Manual, за да заангажирате учениците с този компонент.

3. Планирайте в графика си седмично проследяване на напредъка на учениците

Веднъж след като учениците са започнали с упражненията, започнете да им изпращате по имейл доклад за техния напредък на седмична база – Weekly Growth Report. За учителите има видео упътване за това как да съставят ежеседмичния имейл доклад. Самите ученици могат да проследяват своите верни отговори всеки ден като използват Elements I Streaks and Completion Chart.

4. Наблюдавайте, адаптирайте и мотивирайте

Докато учениците работят с упражненията от Elements I, наблюдавайте как се справят, предлагайте помощ въз основа на информацията, която програмата ви дава за техния напредък и ги мотивирайте. Напътствия за това как да проследявате напредъка на учениците можете да видите в кратките видеа в частта Monitor student progress. Ще забележите, че за някои от учениците е нужно малко повече време да се справят с упражнението Ocean Explorer. Когато прецените, че даден ученик има нужда от това, споделете с него видеото How to Succeed in Ocean Explorer (Secondary), което се намира в частта с видеа за ученици Student videos.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

5. Възползвайте се максимално от наръчника за учителя – Teacher Manual

И последно, изключително полезно ще ви бъде да прегледате примерите за всички AI Assistant езикови структури в наръчника за учителя, за да можете да сте подготвени, когато се налага да помагате на учениците с тези концепции. Това е особено полезно, когато става въпрос за помагане на учениците изучаващи английски език да разберат по-добре езиковите структури.

Източник: Scientific Learning

Други статии