Ефективна подготовка за тестове – митове и реалност според невронауката!

boy-doing-exercises-for-homework

Изследвания на мозъка ни показват начини, по които може да се подобри умението за учене на децата и да им се помогне да постигнат академичен успех в училище и по-късно в живота. Но има и много митове около този въпрос, които е нужно да бъдат коригирани.

Ето 4 от тези митове по отношение на ученето и реалността, която научните изследвания показва:

  • Мит 1: Учениците ще учат по-добре, ако им се даде повече време за повтаряне на дадено знание.

Реалността: Когато се повтаря дадена информация, това не помага тя да се свърже с други знания и факти в паметта ни. Работата с информацията и практическото и използване е съществена, за да бъде направена връзката с предишни знания и тя да премине в дългосрочната памет.

Под „работа с информацията“ се разбира използването й за създаването на някакви проекти, истории, картинки или презентации. В някои случаи използването й в песнички е подходящо. Друг вариант е ученикът да преподава информацията на учителя, все едно са си разменили ролите. Вкъщи това може да се приложи като детето преподава информацията на свое братче/сестриче, на родителите си или на домашен любимец.

  • Мит 2: Най-добрият начин за детето да се подготви за тест е да се препрочита материала много пъти.

Реалност: Само по себе си препрочитането не е най-ефективният метод. След като детето е препрочело материала, най-добрият начин за подготовка за тест е да се направи тест у дома или да бъде изпитано от някой друг.

Ако има знание, което детето е важно да научи, родителят или друг близък може да го изпита на материала и да отбележат заедно най-важните неща за запомняне. Разбира се, ако няма възможност някой друг да го изпита, тогава то самото може да се изпита. Може да го направим като си запише въпроси в лявата страна на лист и отговори на въпросите в дясната страна на листа. След това трябва да сгъне листа,така че да вижда само въпросите и да отговаря едно по един на тях,разгъвайки листа и сверявайки отговора си. Така то няма да прекара часове наред преговаряйки целия материал и четейки текста отново и отново,а ще наблегне на ключовите моменти от него. Усилието от възстановяването на информацията всъщност е най-ефективният начин за научаване. Ако това се прави няколко дни преди теста, а не денят (или нощта) преди теста, резултатът ще най-голям.

  • Мит 3: Тревожността е само в тяхната глава. Просто трябва да се научат да живеят с нея.

Реалност: Тревожността от предстоящ тест е реална и определено се отразява на изпълнението. Това, което помага е да се изразят емоциите и да се говори за тях, а не да бъдат потискани.

Нови изследвания показват, че тревожостта преди изпит може да бъде намалена, като децата записват какво изпитват в дневник. Простото изваждане на мислите на белия лист преди изпита,може да освободи ума на детето помагайки му да се концентрира по-добре върху задачите от теста. Ако детето е прекалено малко за писане в дневник, то тогава е най-добре да поговорите с детето, за да може то спокойно да изрази притесненията си и заедно да стигнете до намаляването на тревожността. Покажете емпатия към детето и работете върху цялостана му нагласа към теста и и преодоляването на страха му от грешки.

  • Мит 4: Някои ученици просто нямат потенциала за успех в училище. Те нямат нужните умения и капацитет и не може да се очаква да подобрят училищните си постижения.

Реалност: Децата могат да се научат как да учат. Всъщност, така е устроен мозъкът – да се развива и създава нови невронни връзки, т.е. нови умения!

Много ученици не се справят добре в училище, защото не са развили достатъчно добре своите когнитивни умения. Когнитивните умения са менталните процеси, които мозъкът използва, за да възприема информация, да я разбира, прилага, складира и да възстановява тази информация, когато му е необходима, т.е. те са свързани с вниманието, работната памет, визуалната и слухова обработка на информация.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Учени в сферата на невронауката са разработили иновативни средства за подобряване на когнитивните умения на деца и възрастни. Софтуерни програми като Fast ForWord и Reading Assistant развиват уменията за слухова обработка, подобряват вниманието и работната памет, умението за четене, усвояване на чужд език и т.н. Веднъж, след като децата изградят своя когнитивен капацитет, задачите в училище, домашната работа и подготовката за изпити стават много по-лесни и приятни за изпълнение.

Източник: My Brain Ware

Други статии