Невронауката за онлайн обучението – три принципа за учителите според проучванията!

girl-online-education

В тези времена на чести промени в образованието и навлизането на онлайн обученията в по-широк мащаб, е необходимо учителите да могат да ангажират вниманието на децата по време на уроците пред екрана и да разчитат на откритията на невронауката, за да разберат как работи мозъкът и как онлайн обучението може да бъде максимално ефективно.

Ето 3 принципа, базирани на изследванията на мозъка:

Принцип 1: По-малкото е повече!

Времето е ограничено в уроците, а има толкова материал, който е заложен в учебната програма да бъде покрит за даден период от време. Поради тази причина е изкушаващо да се сложи колкото се може повече информация в един урок. Но запомнете: по-малкото е повече.

Ако дадете на учениците си прекалено много нова информация наведнъж, има голяма вероятност, те да не я запомнят и усвоят. Работната им памет има определен капацитет и даването на прекалено много информация, ще доведе до когнитивно претоварване.

Какво представлява работната памет?

Работната памет е работното пространство в ума, в което временно се складира и обработва информация. Понякога е известна като краткосрочна памет. Тя е ключов когнитивен капацитет за научаване на който и да е учебен предмет.

Например, докато четете книга или учебник, работната ви памет запазва информацията от прочетените предишни параграфи, така че да можете да свържете прочетената вече информация с информацията, която четете в този момент.

Всеки ученик или обучаващ се има нужда от силна работна памет.

Колко информация може да запазва работната памет?

Изследвания са показали, че когнитивният лимит на работната ни памет е около 3-5 части/парчета от нова информация, които се запазват по едно и също време. Това означава, че 5 нови думи могат да бъдат ефективно запомнени, но ако учителят даде наведнъж повече от 5 нови думи, има вероятност да не бъдат ефективно запазени в работната памет. Затова в този случай, по-малкото е повече!

Какво могат да направят учителите:

  • Обучението във виртуална класна стая прави контакта с учениците по-труден отколкото, когато е на живо. Възможността на учителя да види кои ученици са достигнали когнитивния си лимит може да е още по-трудно, когато камерите на учениците са изключени. По тази причина, учителят може да се придържа към правилото, че при онлайн преподаването даването на 3-5 нови неща наведнъж е най-оптималният вариант.
  • Учениците имат нужда да прехвърлят информацията от работната памет в дългосрочната, за да може наученото да се запази. Изследванията показват, че почивките за мозъка помагат да се случи това. На всеки 20-30 минути осигурявайте възможност на мозъка на децата да си почине за минута-две като давате задача на учениците да направят 5-10 повторения от някакво упражнение за физическо раздвижване или направите кратко упражнение за медитация.
FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Децата, при които има по-големи затруднения с работната памет, концентрацията или друго когнитивно умение, може да използват иновативни методи, за да подобрят ефективно тези умения чрез програми като Fast ForWord или Reading Assistant, които са разработени от невроучени специално за развиване на когнитивните умения (четене, усвояване на английски език, концентрация, слухова обработка, работна памет и т.н.)

Можете да прочете за другите 2 принципа във втората част на статията.

Източник: Scientific Learning

Други статии