Ролята на училището за емоционалното здраве на децата – изследвания показват какви промени са необходими!

going-back-to-school

По целия свят училищата постепенно ще отворят врати за учениците през следващата учебна година. Изчислено е, че учениците по света средно са пропуснали около 50 дни обучение на живо. Това е повече от една четвърт от учебните дни в една учебна година. Учениците имат много да наваксват академично, но и да повишат социалното-емоционалното си здраве след всички тези резки промени, които се случиха в живота им.

Ето няколко идеи как да подкрепите детето си, когато то се завърне към часовете в училище.

Един от американските експерти по образованието споделя:

„Да, училищата се отварят отново, но какъв вид обучение ще видим? Ако учениците не трябва да се смесват, пред нас стои една голяма въпросителна. Как ще изглежда педагогиката в тази различна среда?“

Едно от възможните решения е все по-често часовете да се провеждат на открито. Друго нещо, което ще бъде необходимо е преразглеждане на учебните програми и съдържание, така че да станат по-полезни и по-ценни.

Влиянието на затварянето на училищата върху децата

Все повече се говори за ефекта на тази световна криза върху емоционалното здраве на децата. Притеснения, тревожност и страх са често срещани следствия от ситуацията с коронавируса.

Съветник към СЗО твърди: „Ако училищата са затворени, децата нямат необходимата структура и стимул, която училището осигурява в ежедневието. Те имат много по-малка възможност да са с приятелите си и да получават социалната подкрепа, която им е нужна за доброто състояние на емоционалното здраве.“

Когато училището отвори врати отново

Учителите може да се чувстват длъжни да продължат от там, от където са били прекъснати учебните занятия в училище и да започнат с редовните тестове и изпитвания, за да наваксат изгубеното време. Това не би било най-добрата стратегия според експертите на Continuity in Education.

Изследователи твърдят:

„Изолацията свързана с пандемията е причина за физически и емоционални проблеми сред децата по целия свят. Когато пандемията свърши, детските градини и училищата е важно да създадат необходимата среда, в която да се подпомогне физическото и емоционално благосъстояние на децата. Училищата са идеалното място за прилагането на въвеждаща програма, чрез която децата да обработят емоциите свързани със ситуацията, да преоткрият междуличностните връзки и да развият осъзнатост за ефективни стратегии за справяне с предизвикателства и промени.“

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

По отношение на изоставането с учебния материал, особено при деца със затруднения в ученето, четенето и концентрацията, училищата могат да прилагат нови базирани на науката методи за подобряване на уменията за четене, писане, слухова обработка, изучаване на чужд език, концентрация и т.н. Програмите Fast ForWord, Reading Assistant, ForBrain и SoundSory са разработени въз основа на откритията за мозъчната пластичност и се използват като ефективна интервенция в случаите на затруднения с ученето.

Източник: Gemm Learning

Други статии