Креативност и когнитивни умения при децата – как неструктурираните дейности ги развиват?

children-unstructured-play

Ако и вие сте като повечето родители, които искат да дадат възможност на децата си да научат колкото се може повече нови умения и да запълнят времето с полезни дейности, имайте предвид, че и свободната, неструктурирана игра е много добър начин за усвояване на важни умения.

Изследвания показват, че свободната, неструктурирана игра развива изпълнителните функции на мозъка, които отговарят за когнитивните процеси. Изпълнителните функции включват работната памет, контрол на импулса, взимането на решения, разрешаването на казуси, организационните и комуникационни умения, които ще им бъдат полезни във всяка една сфера на живота в бъдеще.

Изследване на Университета в Колорадо е показало, че децата, които имат възможност да играят с други деца на игри, които не са структурирани, а включват въображението, успяват да се справят в учебния процес по-независимо, поставят си сами цели и се концентрират по-добре. Тези умения са от голяма полза и в случаите на дистанционно обучение, когато учителите и родителите не могат да са постоянно на разположение на детето, за да му помагат да управлява вниманието си и да се фокусира върху задачите.

Какво означава неструктурирана игра?

За сравнение, структурираните занимания са всякакви дейности, при които детето трябва да спазва предварително определени правила и няма много място за използване на свободното въображение и създаване на собствени правила заедно с другите деца. Структурираните дейности включват: уроци по плуване, танци, спортни дейности, уроци по свирене на музикален инструмент и т.н.

Пример за неструктурирана игра е, когато децата използват столове и одеяло, за да си направят замък или крепост и играят сценарии, в които те трябва да се защитят от дракон и да измислят начини, по които да спасят един от героите в играта, който се намира някъде в гората и е загубил пътя до замъка.

Четенето може да бъде считано за структурирана дейност, докато писането на собствена история и създаването на илюстрация по прочетена история е неструктурирана дейност, защото креативността на детето се използва по-активно.

Лятната ваканция е много подходяща за развиване на детската креативност и останалите умения свързани с неструктурираната, свободна игра. За да има възможност детето да разчита на собствените си ресурси за създаване на интересни занимания само или с други деца, то времето прекарано в игри на телефона и компютъра е важно да бъде контролирано от родителите. Временната скука, която детето изпитва, когато остане без технологичните забавления, може да бъде стимул за детето да потърси свои начини за забавление и да развие креативното му мислене.

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Същевременно, по отношение на развиването на другите когнитивни умения – четене, писане, учене на чужд език, концентрация и слухова обработка, децата могат да използват иновативни технологични средства, които по забавен начин спомагат за създаване на невронни връзки и мрежи в зоните на мозъка отговорни за тези умения. Такива програми са Fast ForWord, Reading Assistant, ForBrain и SoundSory, разработени от невробиолози на базата на откритията за невропластичността. С тяхна помощ детето ще преодолее затрудненията, които е изпитвало в учебния процес и ще изгради по-висока самооценка и самоувереност, а това ще му бъде изключително полезно във всяка една сфера на живота.

Източник: Scientific Learning

Други статии