Невротехнологии и мозъчна пластичност – ефективни ли са наистина приложенията за мозъчни тренировки?

children-with-laptop

През 2007 г. психиатърът и изследовател Д-р Норман Дойдж публикува книгата „Мозъкът, който променя себе си“ и дава началото на разработването на приложения за трениране на мозъка. Дойдж казва:

„Цели четири века традиционната медицина и наука виждаха мозъка като фиксиран и го описваха като сложна машина с части, всяка от които изпълнява конкретна умствена функция в една-единствена зона на мозъка. Ами ако тази идея за мозъка като машина или механизъм не само е грешна, а тотално грешна. Да осъзнаем, че имаме тази невероятна сила да задействаме промени в мозъка си, които променят и нашето поведение – това е в самата основа на човека, който сме. Какъв дар е това!“

Дебатът за ефективността на приложенията за мозъчни тренировки

От тогава насам, съществува дебат относно приложенията за трениране на мозъка. През 2014 г. 75 невроучени и когнитивни психолози създадоха петиция срещу твърденията от страна на индустрията за трениране на мозъка. Някои от тези учени изказаха мнение, че „ние не разполагаме с бърз начин за това да направим мозъка по-умен“.

В отговор 100 учени подписаха друго писмо, казвайки, че проучванията показват „определени когнитивни упражнения могат значително да подобрят когнитивните функции на мозъка, които се отразяват и на начина на представяне на човека в ежедневието“. Тези учени са съгласни, че промените не се случват с еднократно прилагане на упражненията, а е необходимо практикуване за известен период от време. Другото нещо, което изследванията са показали е, че: „има огромни доказателства, че мозъчната пластичност е феномен, който продължава цял живот.“

След това, популярното приложение за трениране на мозъка Lumosity беше под прицел. През 2016 г. Американската Търговска Комисия глоби създателите му с 2 милиона долара за измамни реклами свързани с твърденията за ползите от използването му. Това изглеждаше като смъртна присъда за приложенията за трениране на мозъка, но не се оказа така.

В защита на тренирането на мозъка

Маркетолозите го наричат мозъчно трениране, а учените – когнитивно трениране, но и двата термина се отнасят до едно и също нещо. Понякога става въпрос за приложение, което се използва, а понякога може да става въпрос за свързване на човека с устройство, което стимулира по електрически път невроните. Например, може да се използва технология базирана на EEG, за да се идентифицират абнормални модели на мозъчни вълни и после да се намери начин да се тренира мозъка да подобри тези модели. Човек би могъл да използва тази информация за мозъчните си вълни дори само за това да разбере кога е най-продуктивното му време през деня, тъй като това може да варира при различните хора.

Приложение на когнитивното трениране в Американския Департамент за Защита

В този отдел са разработили програма – Таргетирана Тренировъчна Програма за Невропластичност, с помощта на която тренират персонала си да се справя ефективно със сложни когнитивни задачи. Те постигат това като прилагат електростимулация на мозъка на участниците, докато изпълняват своите стандартни тренировки. Това е невростимулация. Резултатите са повишаване на умението за точност и умението за бързо учене.

Невротехнология

boy-with-a-tablet

Междувременно, дигитална терапевтична компания е на път да създаде видео игра, която да помага за интервенция при деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Месец след използването на продукта, се наблюдава значително подобрение, докладвано от родителите на тези деца.

Един от създателите на тази невротехнология казва:

„Дигиталната терапия може да бъде важна алтернатива на медикаментите, които имат понякога опасни странични ефекти.“

Какво можем да кажем за използването на невротехнологии за подобряване на когнитивните уменията за четене и писане, например?

Fast ForWord като интервенция при затруднения с ученето

FFW-Cool_Tool_Finalist-EdTech_Awards_2020

Fast ForWord е компютърна интервенция, която задейства бързи и трайни промени в мозъка, за да помогне на хората да преодоляват учебни затруднения. Става въпрос за ключови проблеми като дефицит на вниманието, паметта и скоростта на обработване на информацията.

Интервенцията Fast ForWord е онлайн програма, която е създадена от екип от експерти в невронауката и лингвистиката и бива лансирана през 1997 г. От тогава насам е постоянно подобрявана и постепенно става популярна в повече от 40 държави, защото развива фундаменталните когнитивни умения. Помага на деца в детска училищна възраст, тийнейджъри и възрастни.

Повече информация по темата можете да прочетете в първата част на статията.

Източник: Gemm Learning

Други статии