Проблеми с концентрацията – коя е възможната причина според невронауката?

stressed-student

Мозъкът постоянно се променя и се преструктурира на основата на стимулите, които получава. В невронауката това се нарича „мозъчна пластичност“. Докато четете всяка дума от тази публикация, невронни мрежи в мозъка ви се активират в отговор на думите, както и в отговор на шума от климатика, гласовете от съседната стая, аромата на банан от фруктиерата до вас и всички други стимули от околната ви среда.

Представете си колко голям брой стимули получават съвременните деца и възрастни в Интернет средата във всеки един момент – социални мрежи, компютърни игри и т.н.. Получава се нефокусирана многозадачност (занимаване с много задачи наведнъж), което не е ефективно. Необходимо е децата и възрастните да тренират умението си да се концентрират върху едно нещо само за определен период от време и да не позволяват на други неща да отнемат от вниманието им.

Важно е да се отделя и време за „изключване“ от всякакви устройства, за да има баланс в дейностите и да се включват в дневния график време за четене на книга, за писане, за изкуство, за връзка с природата и за наблюдение на емоциите и мислите и търсене на техните послания.

Как днешният свят на фрагментирана информация се отразява на функционирането на мозъка?

Изследователи са установили, че служителите, които работят на компютър, сменят прозорци на компютъра и проверяват имейла или други програми приблизително 37 пъти на час. Това означава, че различните задачи средно получават по-малко от две минути фокусирано внимание. Това учи мозъка на разсеяно мислене, повърхностно учене и незадълбочено четене.

Защо позволяваме да бъдем въвлечени в това състояние?

Мозъкът ни е програмиран да откликва на внезапните стимули, които се появяват от средата с рязко покачване на нивото на невротрансмитера допамин, който е свързан с усещането за мотивация и награда. Той има пристрастяващо действие. Всяка нова нотификация от социалните мрежи, всеки имейл или съобщение е възможност, която мозъкът има нужда да прецени. Всичко това обяснява защо за мозъкът е усилие да остане фокусиран върху само една дейност за по-продължителен период от време.

За да тренират това умение, препоръчително е за децата и възрастните да посвещават поне 30 минути на ден на някаква дейност, без да бъдат прекъсвани от съобщения и нотификации.

Такива дейности могат да бъдат:

  • Четене на книга
  • Писане в журнал
  • Свирене на музикален инструмент
  • Рисуване
  • Разходки в тишина
fast-forword-logo

Учените в сферата на невронауката разработват специални програми, с помощта на които да се подобрят когнитивните умения на деца и възрастни. Тези умения включват: четене, изучаване на език, слухова обработка, концентрация, запаметяване и др. Такива програми са Reading Assistant, Fast ForWord, SoundSory и ForBrain. Комбинирането на балансиран ежедневен режим с използването на ефективни програми за развитие на когнитивните умeния спомага за подобряване на уменията за учене на децата и възрастните.

Източник: Scientific Learning

Други статии