Учене с децата у дома – трудностите и възможните решения!

mother-and-son-reading-a-book

Ако сте си вкъщи с децата (не по ваш избор), не сте сами. Около 1 милиард деца по света са у дома заради кризата с коронавирус. В тази ситуация те разчитат до голяма степен и на родителите си за помощ в справянето с процеса на учене.

Как да направите ситуацията по-лека като се има предвид, че някои от вас работят от вкъщи и гледат децата, помагайки доколкото могат с обучението? Нещата са още по-сложни, когато става въпрос за деца, които нямат желание да учат или имат затруднения с уменията за учене.

Поемете си дъх

На първо място, говорете с детето си и му кажете, че ще направите най-доброто, на което сте способни, за да сте негов партньор в тази трудна ситуация. Но не му обещавайте, че ще вършите задачите му вместо него.

След това, изберете местата за учене. Не е необходимо детето винаги да сяда само на едно конкретно място. Вижте къде детето ви се чувства най-уютно и предразположено да се концентрира върху ученето. Може да става въпрос за няколко различни места. Принципното правило е да няма разсейващи фактори или те да бъдат сведени до минимум.

Фокусирайте се върху основните неща

Ако детето има затруднения с четенето или писането, това е нещото, върху което да концентрирате своите усилия, защото тези умения са фундаментални за неговото бъдещо развитие в академичен и житейски план. Може временно други неща да останат на заден план и да отделите повече време на практикуване на четене и писане. Веднъж, след като детето овладее тези умения по-добре, то ще придобие самоувереност и самостоятелност, които ще му бъдат нужни за справяне с останалите задачи в учебната програма.

За преодоляване на математически затруднения

Ако малкият ученик продължава да се колебае дълго над отговора на въпроси от типа: Колко е 6+8?, то можете да включите в употреба различни онлайн математически игри, които автоматизират основните математически умения за кратко време. Един от вариантите е играта Reflex Math.

Справяне със затрудненията с четенето

Четенето също изисква автоматизиране, за да може ученето да се случва ефективно. Ако детето все още има нужда да се фокусира върху декодирането на буквите, сричките и думите, то това означава, че процесът не е автоматизиран и вместо да се концентрира върху значението на текста, вниманието на детето бива изразходвано за самото декодиране. Това възпрепятства разбирането на текста.

fast-forword-logo

Онлайн програми като Fast ForWord и Reading Assistant, базирани на научнитe открития в областта на невронауката, са ефективен начин за подобряване на умението за четене, учене на чужд език и концентрация. Използват се в случаите, в които детето има дислексия, разстройство на слуховата обработка, дефицит на внимание, както и в случаите, в които няма диагностицирано разстройство, но са установени някакви затруднения в усвояването на тези умения.

Можете да прочетете още по темата във втората част на статията.

Източник: Gemm Learning

Други статии