Концентрацията и паметта – пряко зависят от нивото на физическа активност!

children-playing-basketball

Изследователката в областта на невронауката Уенди Сузуки се насочва към изследването на паметта, как се формират дългосрочните спомени и как може да се подобри способността за запаметяване. Постепенно стига до този фактор, който е изключително значим и трансформиращ по отношение на паметта и когнитивните функции на мозъка въобще – физическата активност. Отдавна са известни ползите за здравето от упражненията и движението, но тя се задълбочава в проучванията на техния ефект върху работата на отделните части на мозъка.

Фокус, внимание и взимане на решения

Тези когнитивни умения са свързани с функциите на префронталния кортекс, който се намира точно зад челото. Колкото по-добре развити са невронните връзки в тази област, толкова по-лесно децата и възрастните се концентрират върху задачите си, научават по-качествено материала и се справят ефективно с процеса на взимане на решения.

Изследванията на Уенди Сузуки са показали, че дори след само една-единствена тренировка, изброените ефекти вече се наблюдават като резултат и могат да траят поне 2 часа след физическата активност.

Проучванията са показали също така, че тренировката подобрява времето за реагиране, когато е необходима бърза реакция, например при улавяне на предмет, който сме изпуснали.

Запаметяване и запазване на научената информация в дългосрочната памет

Хипокампусът, който се намира в темпоралния лоб, е отговорен за тези когнитивни функции. Едно събитие, което продължава само секунди, като например първата ни целувка в живота, може да се запази в дългосрочната памет за цял живот. Изследователката е проучвала как отделните мозъчни клетки в хипокампуса формират спомени. В изследванията си тя е декодирала как тези кратки моменти на мощно генериране на електрическа активност (начина, който невроните комуникират помежду си) ни позволяват да формираме нов спомен.

Уенди Сузуки установява, че физическата активност спомага за създаването на чисто нови мозъчни клетки в хипокампуса! Това означава, че обемът му се увеличава и това подобрява дългосрочната памет.

Невротрансмитери, настроение и енергия

father-and-daughter-ice-skating

Веднага след тренировката се променят и нивата на невротрансмитерите допамин, серотонин и норадреналин. Това води до подобрено настроение и високо ниво на енергия. Това, което може да се направи, за да се постигне по-дълготраен резултат, е да се разнообразява тренировъчният режим като се интегрират нови упражнения и дейности, и като се включват кардио практики.

Колко физическа активност е необходима според изследванията?

Уенди Сузуки е стигнала до извода, че тренировки от поне 30 минути 3-4 пъти в седмицата са добър вариант. Тя препоръчва използването на различни възможности за увеличаване на физическата активност – една-две допълнителни разходки около офиса или дома в обедната почивка и след работа, избирането на стълбите пред асансьора и т.н.

Уенди Сузуки разказва за осезаемите ефекти във всички изброени области, след като самата тя започва да практикува спорт редовно. Регулира теглото си, подобрява способността си за концентрация, свършва задачите си бързо и ефективно, чувства се много по-добре емоционално и учи по-качествено от преди.

fast-forword-logo

Учените в областта на невронауката са открили и други начини за трениране на мозъка и подобряване на когнитивните функции на мозъка. Програмите Fast ForWord, Reading Assistant, ForBrain и SoundSory са разработени въз основа на изследванията на мозъчната пластичност и спомагат за развиване на уменията за четене, слухова обработка, концентрация, запаметяване, изучаване на английски език и др.

Източник: Arrowsmith Program и TED Talks

Други статии