Конфликти в офиса и в семейството – подобряване на взаимоотношенията и ефективността в комуникацията?

female-manager-in-the-office

Джена, един от мениджърите на известна финансова компания, се чувствала много фрустрирана и неудовлетворена от живота си. Всеки ден на работното й място изглеждал безкраен, стресиращ и кризисен. Нещата не били по-леки в дома й. Тя трудно се отпускала след напрежението на работа и когато се прибирала вкъщи, всичко я дразнело. Не можела да се наслаждава на моментите със съпруга и децата й.

Самообвиненията не вършат работа

В такива случаи хората често започват или да обвиняват всички останали за напрежението, което изпитват, или обвиняват себе си. Но това не е решението. Описаната ситуация с Джена е резултат от години наред живеене на автопилот и откъснатост от собствените й чувства и емоции, както и липса на осъзнатост за истинските корени на проблемите й.

Постигането на таргетите на работното място и похвалите, които получавала всъщност влошавали ситуацията, защото тя ставала все по-зависима от външното одобрение и се откъсвала още повече от реалните си нужди и емоции. Вместо да се почувства по-спокойна в резултат от постигнатите цели, тя ставала още по-напрегната от това дали ще успее да продължи с тези успехи и да отговори на очакванията на висшия мениджмънт и нейния екип.

woman-under-stress

Постоянно намирала причини за конфликт с близките й хора. Усещала, че това може да наруши напълно връзката й с децата и да доведе до развод. Конфликтите се случвали все по-често и на работното й място.

За щастие, в един момент тя решава да направи нещо съвсем различно от всичко, което е правила дотогава и да използва нов подход към работата и развитието си. Свързва се с коуч по личностно развитие и емоционална интелигентност.

Джена открила, че има нужда да подобри социално-емоционалните си умения, както и някои когнитивни (като способността за концентрация и управление на вниманието), които са свързани с емоционалната интелигентност и с начина, по който се чувства и реагира.

Започнала да се свързва с емоциите си и да търси тяхната причина за възникване – кога са свързани с непродуктивни нейни мисли и кога са резултат от пренебрегнати важни нужди, на които се налага да обърне внимание. Научавала кога е нужно да промени нещо в мисленето си и кога ситуацията изисква да предприеме действия във външния свят, за да промени посоката на развитие на външни събития.

Тези нови умения й помогнали да подобри взаимоотношенията си и да се почувства уверена, че взима възможно най-здравите решения.

Поемане на контрол над това, което зависи от нас

Едно от най-важните неща за положителната промяна било себенаблюдението на Джена с фокус върху това да разбере как нейните вярвания влияят на начина, по който възприема ситуациите, емоциите, които изпитва и поведението, което избира. Това й давало възможност да се опознае истински и да осъзнае, че има различни възможности за избор, че вече не живее на автопилот.

Практикуването на майндфулнес, техники от когнитивно-поведенческата терапия и работата върху усвояването на уменията от сферата на емоционалната интелигентност били от съществено значение.

Джена поела отговорност за нещата, които зависят от нея в живота и взаимоотношенията й и конфликтите намалели като количество, но не само това – те станали много по-градивни и конструктивни от преди.

Тя усвоила ефективни начини за комуникация, които й помагат да изразява емоциите и изказва позициите си по начин, който да бъде по-добре разбран от останалите. Видяла как това се отразило положително върху атмосферата у дома и в офиса. Хората показвали по-голямо желание за съдействие и били по-мотивирани да допринасят с предложения, идеи и решения.

office-meeting

Тя вече не се чувствала застрашена от това да види стойността на чуждите идеи и решения и че понякога те били по-добри от тези, които на нея са й хрумнали. Вече не се страхувала, че ще загуби авторитета си и уважението на другите, когато отдавала признание на служителите и децата си за това, че са измислили изключително добри идеи и решения. Оказало се, че тъкмо обратното е вярно – те започнали да проявяват повече уважение към нея от преди, защото сега те усещали нейната новооткрита увереност и вяра в себе си, за разлика от преди, когато поведението й и реакциите й били резки, силно контролиращи и издаващи прикрита вътрешна неувереност.

Новото й умение да делегира по-добре от преди намалило нивото й на стрес и тя имала повече енергия за наслаждаване на времето прекарано със семейството.

Как по-ефективно да управлявате конфликти

Изключително важно е да започнете да правите разлика между случаите, в които се налага да сложите здрави граници, да заявите и защитите позицията си и кога несправянето ви с управлението на стреса ви влияе по начин, който ви провокира да влизате постоянно в ненужни конфликти.

За ефективно справяне с конфликтите следните стъпки са важни:

  • Научете се да улавяте ранните знаци за възникване на напрежение във вас
  • Развийте умение за регулиране на реакциите си
  • Идентифицирайте кои са тригерите за вашите емоции и кои вярвания стоят зад ваши реакции
  • Поканете другите да изкажат мнението си спокойно
  • Давайте възможност на другите да участват във взимането на решения и им отдавайте признание за положителния принос

Усвояването и практикуването на социално-емоционални и когнитивни умения са от ключово значение за постигането на успех и удовлетвореност в работата и личния живот. Обучения, курсове по Емоционална интелигентност и работа с коуч могат да бъдат ефективен начин за това.

fast-forword-logo

По отношение на развитието на когнитивни умения, може да се използват програми като Fast ForWord и ForBrain базирани на откритията за невропластичността. Те стимулират онези зони в мозъка, които отговарят за изграждането на невронни връзки свързани с уменията за концентрация, запаметяване, логическо мислене, изучаване на английски език и т.н. Тези програми се използват за подобряване на когнитивните умения както от възрастни, така и от деца.

Източник: Goleman EI

Други статии