Разстройство на слуховата обработка във втори клас – писмо до моя син!

a-boy-typing-on-laptop

Скъпо мое момче,

Когато във втори клас те диагностицираха с Разстройство на слуховата обработка, това ме изплаши толкова много. Ти беше само на 7 години. Направих всичко възможно да скрия страховете си от теб, но знам, че ти усещаше, че нещо се случваше. И беше прав.

Бях уплашена за твоето бъдеще, защото слуховата обработка е свързана с почти всичко, което правиш. Специалистът по слухови разстройства ми обясни, че състоянието на слуховата ти обработка засяга уменията ти за слушане, твоите езикови умения, четенето и способността ти да се концентрираш. И ако нещата не се подобрят, това ще бъде пречка пред твоето развитие в професията и в живота.

Истината е, че нямах представа колко ти е трудно, докато някой не ми препоръча да изгледам видеото на Рик Лавои, което показва през какво преминава едно дете с трудности като твоите всеки един ден в училище. Толкова се натъжих, когато усетих и осъзнах колко ти е трудно. И знаех, че трябва активно да продължавам да търся решение.

Когато за първи път разбрах

Ти проговори по-късно от другите деца. А след това в детската градина имаше трудности с римичките, което ме предупредиха, че е ранен признак за бъдещи затруднения с четенето. Вече бях нащрек и следях твоето развитие. Но твоите речеви умения се подобриха и аз спрях да се притеснявам. Обичаше да ти чета, изглеждаше щастлив и доволен в предучилищната възраст и аз мислех, че си надраснал първоначалните затруднения.

Когато настъпи моментът да тръгнеш на училище

Четенето се оказа много трудно за овладяване умение за теб. Четенето на глас пред класа се оказа още по-голямо предизвикателство за теб. Това е част от учебния процес и ти трябваше да се изправиш пред тази задача както останалите деца, но се чувстваше разстроен, защото не се справяше.

Опитвах се да ти помогна да се научиш да четеш у дома, но за теб това вече беше свързано с болезнени емоции и се опитваше да избегнеш четенето на всяка цена.

Знам, че често се отнасяш в твоите си мисли по време на час. Говорният ти терапевт ми каза, че това е естествена реакция към ситуацията, в която учителят обяснява неща, които на теб ти е трудно да разбереш поради причината, че имаш забавяне в слуховата обработка на информацията. Изморяваш се да се концентрираш в опити да разбереш речта и започваш да си взимаш почивки като се отнасяш в твоите мисли.

Говорният ти терапевт ми каза също, че фоновият шум е истински проблем за деца с разстройство на слуховата обработка. Това е причината да изпускаш голяма част от казаното от твоите приятелчета на площадката за игра. Трябваше да обясня на треньора ти по футбол за твоите затруднения, защото той се оплакваше, че понякога не слушаш какво казва.

В търсене на решение

fast-forword-logo

Ти имаше занимания с говорния терапевт, а аз продължавах да проучвам най-новите открития в областта на третирането на подобни разстройства. Така разбрах за програми, създадени от специалисти в невронауката, които помагат за подобряване на когнитивните умения. Такива програми са Fast ForWord, Reading Assistant, ForBrain и SoundSory.

С тях ще играеш на компютърни игри, които упражняват необходимите зони в мозъка. И след няколко месеца твоят мозък ще е много добре трениран в уменията за слухова обработка, четене, концентрация и запаметяване.

Обичам те, мое малко момче, знам, че заедно ще минем през трудностите и ти ще станеш много по-уверен от сега и ще се чувстваш доволен от това, че благодарение на твоето постоянство си постигнал голям напредък.

Източник: Gemm Learning

Други статии