Историята за голямата промяна на 4-годишната Джоузефин – разказва говорният и езиков терапевт Грейс Линдли

teacher-comforting-student

Открих ForBrain преди година след като бях изгледала презентация за тази програма. Бях заинтригувана и реших, че с помощта на ForBrain ще мога да помогна на децата, с които работя. В момента използвам програмата за всички мои клиенти, които имат говорни и езикови затруднения. Открих, че ForBrain има положителен ефект и върху деца с дефицит на вниманието. Някои деца се чувстват странно, когато чуват собствения си глас, използвайки слушалките ForBrain, но за повечето деца това е голямо удоволствие.

Една от най-успешните ми истории е тази с Джоузефин. Майка й ми се обади през юли 2018 притеснена за трудностите на Джоузи с речта. На 4-годишна възраст, тя беше много умно момиченце с богат речник, но произнасяше думите по начин, напълно неразбираем за останалите хора.

Когато оценявах нейните говорни умения и дефицити, разбрах, че имам голямо предизвикателство пред себе си, защото тя заместваше един звук с друг по много нетипичен начин – „с“ ставаше „л“, „ш“ се превръщаше във „ф“ и т.н.

Най-притеснителното беше, че Джоузи не осъзнаваше, че не произнася думите по начина, по който другите ги произнасяха. Това водеше до фрустрация в нея. Например, когато искаше да помоли майка си да й даде нещо, но майка й не успяваше веднага да я разбере и се забавяше с реакцията си преди да каже:“Аха, искаш да ти дам чорапите“, Джоузи се ядосваше и отвръщаше по своя начин с разменени звуци: „Това е, което ти казах, мамо, защо не ме разбираш!“ Речевите й умения не се подобряваха с времето, а си оставаха на едно ниво. Мислех, че ще й се наложи да прекара години в работа с мен като говорен терапевт.

forbrain-headphones

Когато започнахме терапевтичните сесии през септември 2018 (две сесии по 30 минути всяка седмица), използвахме ForBrain от първия ден. Джоузи беше запленена от усещането да чува собствения си глас толкова ясно и с удоволствие практикуваше произнасянето на звук „с“, докато държеше микрофона до устата си. Все едно чак сега ставаше осъзната за това как звучаха думите й. Продължихме със следващите звуци – „з“, „ф“, „в“, „ш“, „ч“ и др. Всеки път тя идваше все по-щастлива от факта, че може да казва думите по-добре и по-добре.

Шест седмици след началото на терапията, нейната реч стана ясна дори за непознати за нея хора.

Когато видях Джоузи на терапевтичната сесия миналата седмица, майка й се разплака от вълнение, докато ми споделяше за напредъка на Джоузи. Били в магазин, когато непознат човек попитал Джоузи няколко въпроса и тя успяла да му отговори по начин, който бил напълно разбираем за човека.

Програмата със слушалки ForBrain е невероятно полезно попълнение към методите и средствата, които използвам за говорна терапия и се чувствам удовлетворена от резултатите, които постигаме с децата и възрастните.

Грейс Линдли, говорен и езиков терапевт, Париж, Франция

2-ри декември 2019г.

Източник: ForBrain

Други статии