Сътрудничество и хармония в отношенията с децата – как се постига това?

children-in-nature

Доброто родителство се определя от баланса между даването на свобода на децата и в същото време поставянето на граници и определянето на правила. За много родители е трудно да открият точния подход в поставянето на граници и стимулирането на изграждане на сътрудничество между тях и децата в спазването на необходимите правила. Как можете да подобрите качеството си на отношения с децата в този аспект? Вижте няколко начина за постигане на това:

Ангажирайте ги

Ангажирайте децата като използвате визуални помощни средства и нормален, спокоен тон на гласа. Може да отнеме малко време на детето да превключи от едно занимание към друго. Децата, също като възрастните хора имат склонността да изолират фоновия шум, за да се фокусират по-добре върху играта или книгата, в която са потопени. Ето защо е нужно да им привлечете вниманието като минимизирате разсейващите фактори:

  • Кажете името им
  • Кажете им да оставят настрана играчката или да затворят книгата
  • Запазете контакт с очите
  • Посочете в посока на задачата, с която те е важно да се захванат

Тези първоначални стъпки имат за цел да подготвят детето да чуе и възприеме това, което искате да му кажете. Ежедневните разговори с детето, в които то ви разказва нещата, които го вълнуват, създава добра връзка между вас и детето, а това има значение за моментите, в които му поставяте някаква задача.

happy-family

Ако детето може спокойно да говори с вас, то ще има възможност да се освободи от фрустрация, гняв, тъга или объркване, които му пречат да възприеме думите ви. Помогнете на детето си да назовава емоциите, които изпитва и създайте емоционално безопасна среда за него да споделя. Когато децата се чувстват чути и обичани, те се успокояват и дори могат да предложат решения за техните собствени затруднения.

Затвърждавайте

Затвърждавайте доброто поведение като покажете, че го цените. Знаем колко добре се чувстваме, когато получим признание в работата си. Същото се отнася и за детето. Когато то усеща, че усилията му са оценени, то има по-голяма мотивация да продължи да прави усилия. Такава е човешката природа. Благодарете му при всяка проява от негова страна на отношение на сътрудничество.

Друго практично решение е да се водят разговори за това какви биха били негативните последици, ако хората не спазват правила и в частност – какво неприятно нещо може да се случи, ако то не сътрудничи в спазването на правилата. Детето има нужда да разбере смисъла и логиката зад съществуването на правилата.

Важно нещо е родителят да не се поддава на манипулации от страна на детето и на прояви на емоционални изблици. Ако родителят отстъпи в такъв момент, той ще затвърди този вид поведение от страна на детето. Децата имат нужда от граници и правила, за да растат емоционално здрави.

Родителството е най-трудната работа в света. Доброто родителство изисква честност, последователност и баланс между твърдост и гъвкавост.

Ето няколко добри начина да се осигури сътрудничеството на децата:

  • Позволете им да участват в създаването на правилата. Ако те имат принос в това, ще са по-склонни да ги спазват.
  • Предложете им избор между положително и негативно затвърждаване. Например, те могат да изчистят стаите си и да поиграят с вас след това на любима игра или могат да оставят стаите си неподредени и губят правото си да играят на любимата си игра за известно време.

От тях зависи да направят избор. Това им помага да разберат, че имат избор във всяка ситуация, но че всеки избор води до различен резултат.

Използвайте съвременни средства за подобряване на концентрацията им

В някои случаи децата се затрудняват с изпълнението на задачи и инструкции и не възприемат добре казаното от родители и учители, защото имат недостатъчно развити когнитивни умения като концентрацията или слуховата обработка.

fast-forword-logo

Ако това затруднение е системно, родителите имат възможността да помогнат на децата да развият тези умения с помощта на иновативни програми като Fast ForWord, ForBrain, SoundSory и Reading Assistant. Те са разработени от невробиолози на основата на откритията за невропластичността и подпомагат подобряването на когнитивните функции на мозъка свързани с четене, слухова обработка, концентрация, запаметяване, усвояване на език и др.

Можете да прочетете още по темата във втората част на статията.

Източник: Scientific Learning

Други статии