Лятно презареждане за учителите – как да използват ваканцията оптимално пълноценно и приятно!

teacher-with-students-working-on-project

Лятото е в разгара си и е време за релакс и презареждане, особено за учителите, които цяла година са били сред шума на децата в училище, разрешавали са сложни казуси в отношенията с учениците и са се надпреварвали с времето, за да успеят да вземат задължителния материал в класна стая, където децата често имат различно ниво на умения, различно ниво на интерес към конкретния предмет и особености на характера и поведението.

Ето няколко начина за оползотворяване на лятната ваканция, за да могат учителите да се върнат в училище през септември заредени с позитивна енергия:

Направете си равносметка

Внимателното обмисляне на изминалата учебна година и събитията случили се тогава ще ви даде възможност да видите кое е работило добре и кое има нужда от промяна в стила ви на преподаване и в отношенията с учениците, родителите и колегите. Опишете тези неща на хартия, за да стоят пред вас и да разчистите пространство в ума си за намиране на решения.

woman-writing-in-a-planner

Потърсете книги за емоционална интелигентност, за да научите повече за това как да се справяте със собствените си емоции и с емоциите на другите по по-добър и ползотворен начин, така че да не трупате стрес и в същото време да намирате начин да изразявате себе си по възможно най-ефективния и спокоен начин.

Поставете си цели

Освен време за нищо-правене, което е важно за качествено презареждане, поставете си цели за лятото, които да ви дадат усещане за обновяване и разнообразие. Може да проверите какви събития има в Интернет в категорията „Изкуство“ и „Хоби“, за да изберете неща, които биха ви били най-интересни – може това да е вечер посветена на рисуване с компания с помощта на художник, конна езда, курс за готвене на здравословна храна, гримиране, танци и др.

Сложете началото на здравословни навици

woman-yoga-in-the-gym

Един от начините за справяне със стреса на ежедневието е добрата грижа за тялото и ума. Вижте в коя сфера имате нужда да направите промени и започнете с малки стъпки. Може да започнете някакъв вид спорт или дейност за добро раздвижване на тялото като карането на колело или за успокояване и изчистване на ума – като йога и медитация.

Записването на група, която се занимава с такава дейност ще ви даде и усещането за принадлежност към хора, посветени на личностното израстване и себеразвитие.

Потопете се в книга

Лятната ваканция е идеален момент, за да изживеете мислено пътешествие в света на герои от друго време и далечно място. Едновременно обогатява и носи удоволствие и уют.

Отидете на кино

Ако през учебната година ви е било трудно да отделите време за филми, лятото дава възможност да отидете със семейството или с приятели на кино, за да споделите заедно преживяването и след това да обсъдите впечатленията си.

Пътувайте

Това е едно от най-презареждащите преживявания и ако имате възможност да отидете в друга държава или на места в родната страна, които не сте посещавали досега, ще усетите усещането за обновяване и събуждане на приключенския дух, който често позадремва при дълги периоди на монотонност в ежедневието.

Потопете се в природата

woman-lying-on-the-grass

Все повече се говори за ползотворния ефект на природата върху тялото и ума и в някои държави потапянето в природата става официален начин за терапия, която лекарите могат да предписват на своите пациенти. Проучванията показват, че излизането сред природата намалява напрежението и подобрява показателите за здравето.

Включете се в доброволческа мисия

Друг доказан начин за повишаване на личното щастие и удовлетвореност е използването на възможности да бъдете полезни и да имате положителен принос за смислени и ценни за вас каузи.

Възобновете контактите с познати и приятели, с които не сте се виждали скоро

Покрай много задачи в училище и у дома, може би не сте имали време да осъществявате редовно контакти с приятели и познати, с които си прекарвате приятно, когато се срещнете. Сега е моментът да им се обадите и да инициирате среща и да споделите ценен опит, когато се видите или просто да се посмеете на забавни преживявания.

Подгответе се за идната учебна година

С наближаването на новата учебна година е важно да се подготвите за този преход от ваканция към активен период на преподаване с планиране на задачите, които имате да свършите и материали, които имате да закупите. Може да проучите и иновации в обучението, които стават популярни в света и могат да бъдат използвани в училище или у дома, за да се подпомогне развитието на когнитивните умения на децата (за четене, писане, усвояване на език, концентрация и т.н.).

fast-forword-logo

Някои от тези иновативни средства за подобряване на уменията за учене са разработени от невробиолози на основата на откритията за невропластичността. Такива програми са Reading Assistant (за подобряване умението за четене и преодоляване на трудностите при деца с дислексия), FastForWord, програмите ForBrain и SoundSory, с които децата и възрастните могат да постигнат по-добра слухова обработка на информацията, по-добра концентрация, умения за запаметяване и т.н.

Източник: Scientific Learning

Други статии