Децата се научават да четат по-лесно, когато четат на куче – вижте какво точно е показало научното изследване!

boy-reading-to-a-dog

Най-добрият приятел на човека – кучето, се оказва, че има още едно благотворно въздействие. Научно изследване на учени от университета в Калифорния показва, че кучетата могат да помогнат на децата да се научат да четат.

Едно от големите предизвикателства пред децата, които са в процес на усвояване на четенето е преодоляването на притеснението от правенето на грешки, особено, когато четат на глас в клас. Децата са много чувствителни към реакцията на съучениците си и колкото повече се притесняват от своите грешки, толкова повече се забавя процеса на научаване на четенето.

Четенето на книжка в компанията на куче, което „слуша“ внимателно приказката, която детето му чете, се оказва, че има релаксиращ ефект върху мозъка на детето, а това спомага за по-ефективно четене.

Франсин Александър, един от главните академични експерти към издателство за детски книжки Scholastic, казва:

„Децата имат нужда от практика, практика и пак практика, за да станат добри в четенето. Когато детето практикува и някой възрастен или дете се присмее или каже нещо твърде критично по отношение на грешно прочетена дума, детето започва да възприема четенето като неприятно занимание. Но ако детето чете на куче, то се чувства така, все едно до себе си има един приемащ и мил слушател.“

Децата, които участвали в изследването и четяли на глас на кучета, постигнали подобрение на уменията си за четене с 12% в рамките на 10-седмичната програма, докато децата в същата програма, които практикували четене без присъствието на куче, не показали подобрение.

reading-to-a-dog

За първи път положителният ефект от присъствието на кучетата бил забелязан в библиотеката на Ийст Норуолк, където специално тренирани терапевтични кучета присъствали по време на заниманията на децата в библиотеката като част от терапевтична програма. Едно от децата споделя:

„Имам някой, който да ме слуша и ако сбъркам, не ми се присмива.“

В началото на програмата, децата четяли с треперещ и несигурен глас и често блокирали на някоя трудна дума, докато няколко седмици по-късно след четене в компанията на куче, те четяли много по-гладко и нямали затруднения дори и със сложни и дълги думи.

Това, което родителите на децата-участници в програмата забелязали било, че желанието на децата да четат у дома се увеличило многократно.

fast-forword-logo

Освен намаляване на тревожността на децата по време на четене с помощта на пухкав приятел, съществуват и други решения при затруднения с четенето като използването на специално разработени програми от учени-невробиолози. FastForWord и Reading Assistant са такива програми, които спомагат за подобряване на когнитивните умения у деца и възрастни (четене, писане, слухова обработка, концентрация и т.н.) като стимулират мозъка да създава нови невронни връзки и мрежи в зоните, отговарящи за когнитивните функции.

Източник: ABC News

Други статии