Децата имат нужда от вдъхновение за четене – как да ги мотивирате да четат през лятото?

girl-reading-in-the-garden

Краят на учебната година наближава и учениците чакат с нетърпение лятната ваканция. Как можем да насърчим децата да продължават да четат и през летните месеци?

Учените отдавна наблюдават феномена наречен „лятна загуба на знания“ или „лятно връщане назад“. Това, което се случва е, че дългата ваканция нарушава ритъма на продължително усвояване на знания и води до забравяне на придобитите знания от предишната учебна година.

Учените от Северозападната Асоциация по Оценяване (Northwest Evaluation Association) са открили, че факторите, които водят до още по-голямо връщане назад през лятото са ниската ангажираност на родителите с насърчаване на децата да четат и придобиват знания, ниското ниво на мотивация на децата и финансови/семейни проблеми, които влияят на менталното (умствено) състояние на децата.

Ето няколко начина, с които можете да помогнете на децата да запазят високо нивото на ефективност на когнитивните функции на мозъка и да възприемат четенето през лятото като приятно занимание: 

Всеки тип четене се брои

Нека децата знаят, че четенето на различни източници се брои: художествена литература, автобиографични книги на техни любими изпълнители и футболисти, статии в списания, електронни книги на мобилното им устройство и т.н.

Ако детето ви изпитва затруднения с четенето, може да му купите аудио версия на дадена книга и заедно с това и хартиено издание на книгата, така че детето да може едновременно да слуша и да чете текста.

family-reading

Четете с децата си по роли, за да направите четенето по-забавно.

Обяснете на децата си, че четенето всъщност прави мозъка им по-ефективен и го развива.

Бъдете пример за децата

Това важи и за родителите, и за учителите. Разкажете на децата за книга, която вие сте прочели, която ви е впечатлила, научила ви е на нещо важно и ви е променила в добра посока. Споделете на децата коя е следващата книга, която искате да прочетете и защо. Отидете заедно до книжарница или библиотека, за да си изберете книги.

Учителите могат да разкажат на децата какви любими ритуали имат свързани с четенето – да седнат на определено място, да си направят чай и т.н.

family-reading-together

Родителите могат да предложат на децата да си определят време за споделено четене – например вечер преди лягане или през уикенда в определен час, когато децата и родителите сядат в една стая и всеки си чете своята книга, като след това може да сподели какво е прочел.

Създайте четяща общност

Родителите могат да поканят и приятелчета на детето у дома и да сформират група за четене и споделяне/обсъждане на прочетеното.

Учителите е добре да стимулират децата да четат като предложат на децата да донесат любимите си книжки и да разкажат за тях на класа. Тези, които обичат да рисуват и изрязват, могат да направят проект с илюстрации към книжката и любими цитати от нея.

Учителите могат да поканят и някои от по-големите си ученици да разкажат за техните любими книжки и така да се получи дискусия между ученици на различна възраст.

Направете ресурсите на книги по-близки

Поканете библиотекар в училището, за да представи някои идеи за интересни книжки за съответната възраст и насърчете децата да си направят карта за библиотеката.

Подобрете умението за четене със съвременни научно-базирани средства

fast-forword-logo

Ако детето ви изпитва затруднения с четенето, можете да използвате програми като Reading Assistant и FastForWord, които са създадени от невробиолози на основата на откритията за невропластичността, за да се стимулира създаването на нови невронни връзки в мозъка и да се подобрят когнитивните умения за четене, слушане, смятане, конценрация, запаметяване, усвояване на език и т.н.

Източник: Scientific Learning

Други статии