На 50 години с мозък като на 25-годишен?

mindfulness-in-nature

Според невронауката – осъзнатото присъствие в настоящия момент е ключът!

Изследователката в областта на невронауките Сара Лазар от Медицинското училище в Харвард взела решение да изследва ефекта на медитацията след като самата тя усетила определени промени в себе си при прилагането на майндфулнес медитация (практика за осъзнато присъствие в настоящия момент).

Всичко започнало след поредната й травма, докато тя тренирала за маратона в Бостън. Нейният физиотерапевт й казал редовно да прави стречинг (разтягане). И Сара Лазар решила да тръгне на йога.

Тя споделя за опита си с йога:

„Моят йога учител ми казваше, че йога ще увеличи нивото на съчувствие в мен и ще отвори сърцето ми. И аз си мислех:“Както и да е, аз съм тук само заради разтягането.“ Но това, което се случи е, че започнах да забелязвам, че съм по-спокойна, по-способна да се справям с трудни ситуации и действително можех да видя и разбера по-добре гледната точка на другите.“

След това тя започнала да проучва съществуващата вече информация за ефектите на майндфулнес медитацията (която се прилага и в някои от йога практиките). Тя открила, че медитацията намалява стреса, депресията, тревожността, намалява болката и безсънието и увеличава качеството на живот.

И така тя решила да направи нейно собствено изследване на ефектите на майндфулнес върху мозъка.

mindfulness-practice

В нейното изследване участвали хора, които медитирали от дълго време – със седем до десет години опит в майндфулнес медитацията и друга група хора на същата възраст като първите, но без опит в медитацията. Резултатите показали, че хората, които са практикували майндфулнес имат повече сиво вещество в няколко зони на мозъка, включително аудиалния (слуховия) и сензорния кортекс.

Резултатите били съвсем логични, тъй като майндфулнес медитацията кара човек да забави темпото, да стане осъзнат за настоящия момент и да се фокусира върху физическите си усещания (като дишането) и сензорните възприятия (звуците от околната среда). Това изчиства съзнанието от други мисли и тренира вниманието.

Изненадата за Сара Лазар и нейните колеги била, че медитиращите имат също така повече сиво вещество в други зони в мозъка, които са свързани с взимането на решения и работната памет – фронталния кортекс. Всъщност, при много хора след 50-годишна възраст кортексът се свива, докато 50-годишните медитиращи в изследването имали същото количество сиво вещество като хората на 20-годишна възраст.

Това било впечатляващо откритие. Изследователите, обаче, не били сигурни дали хората, които избират начин на живот включващ медитиране, нямат повече сиво вещество по начало. Сара Лазар и колегите й решили да направят още едно изследване, с което да изчистят съмненията.

В него участвали хора, които били без опит в медитацията, но по време на проучването те били ангажирани с майндфулнес практика в продължение на 8 седмици.

Резултатите? Дори след само 8 седмици, медитацията успяла да постигне положителни промени в мозъка на тези хора. Било измерено уплътняване в няколко региона на мозъка, включително левия хипокампус (свързан с ученето, паметта и регулацията на емоциите), както и в зоната, отговаряща за емпатията и възприемането на различни гледни точки и онзи регион в мозъка, в който регулаторните невротрансмитери се генерират.

Освен това, в мозъка на медитиращите било наблюдавано и свиване на амигдалата – зоната в мозъка асоциирана със страх, тревожност и агресия. Намаляването на размера на амигдалата било свързано и с намалено ниво на стреса в участниците.

mindfulness-in-a-park

Как можете да постигнете такива резултати с практика в ежедневието си? На участниците в изследването им било казано да медитират по 40 минути на ден, но те медитирали средно по 27 минути на ден. Други изследвания са показали, че можете да видите значителни положителни промени само за 15-20 минути на ден прекарани в майндфулнес практика.

Самата Сара Лазар споделя, че продължителността на нейната практика варира в различните дни. Понякога тя прекарва 40 минути в майндфулнес, а в някои дни – само 5 минути. Сара оприличава тази практика на спортните упражнения – колкото по-често и редовно се прави, толкова по-голям е ефектът. Тя се съобразява с този принцип и включва практиката поне за няколко минути всеки ден.

Оказва се, че прекарването на поне 15-тина минути на ден в осъзнато присъствие на настоящето, фокусирани върху дишането си или сензорните възприятия (звуци, миризма) идващи отвън, могат да ви осигурят млад и ефективен мозък.

fast-forword-logo

Друг начин за поддържане на когнитвните функции на мозъка в добра форма и за тяхното подобряване е използването на съвременни средства разработени от невробиолозите като програмите FastForWord и Reading Assistant. Те помагат за усъвършенстване на концентрацията, слуховата обработка, запаметяването, четенето и др.

Източник: Business Insider

Други статии