Наднорменото тегло е свързано с активността в определена зона в мозъка – вижте как можете да подобрите самоконтрола според невронауката!

teenagers-eating

В един научен труд публикуван в журнал „Тенденции в когнитивните науки“ изследователи се опитват да открият отговора на въпроса: „Кое е първото – кокошката или яйцето? Наднорменото тегло ли намалява способността за самоконтрол в хората или недостатъчно развитото умение за самоконтрол води до наднормено тегло?“

Учените са стигнали до извода, че и двете неща са верни. Нивото на самоконтрол е свързано с дейността на префронталния кортекс в мозъка, която от една страна се влияе от избора на храна, но от друга – самата активност на тази зона в мозъка влияе върху изборите на човек.

Това, което изследователите са открили е, че по-ниската активност на префронталния кортекс е предпоставка за преяждане, което води до наднормено тегло.

В предишните изследвания на връзката между мозъчните структури и функции от една страна и наднорменото тегло от друга, учените бяха фокусирани върху областта в мозъка, която отговаря за получаването на „награда“ и удоволствие, което е важен фактор в затвърждаването на определено действие в навик. В последните проучвания, обаче, резултатите показват, че префронталният кортекс е също толкова важен фактор по отношение на хранителните навици.

child-overeating

Колкото по-високо е нивото на активност в тази зона на мозъка, толкова по-малко вероятно е едно дете или възрастен да прекали с храна или да търси висококалорични, нездравословни продукти и обратното – колкото по-ниска е активността в префронталния кортекс, толкова по-лесно човек се влияе от външни стимули като реклами на продукти по телевизията.

Физическата активност влияе пряко върху дейността на префронталния кортекс

Едно от възможните решения за подобряване на активността в тази зона на мозъка, което ще доведе и до по-добър самоконтрол и предотвратяване на преяждането и нездравословните избори на храна, е увеличаване на физическата активност на децата и възрастните. Изследванията са показали връзка между движението/спортните дейности и повишаването на активността в префронталния кортекс.

Движението е важен фактор за цялостното здраве на човек, но се оказва, че има пряко влияние и върху изборите, които човек прави в ежедневието си. Физическата активност има и доказан положителен ефект върху когнитивните функции на мозъка и уменията за запаметяване, концентрация и т.н.

Особено уязвими към рекламите за нездравословна храна са децата и тийнейджърите, тъй като префронталният им кортекс все още не е напълно развит, което обяснява и импулсивните им решения и недостатъчно развитото умение за самоконтрол. На тази възраст те изграждат навици за хранене, които могат да продължат и след излизане от тийнейджърска та възраст.

Подобряване на когнитивните умения

fast-forword-logo

За да се стимулира активността в префронталния кортекс, учените препоръчват увеличаване на физическата активност, както и дейности, които имат положителен ефект върху развитието и подобряването на когнитивните умения. На основата на откритията за невропластичността, невробиолозите са разработили програми като Reading Assistant и FastForWord, които спомагат за развитието на когнитивните умения (четене, писане, слухова обработка на информацията, запаметяване, концентрация и т.н.).

Майндфулнес – практика за осъзнатост и подобряване на самоконтрола

Друга практика, която учените са открили, че оказва благотворно влияние върху развитието на самоконтрола и активността на префронталния кортекс, е майндфулнес (практика за осъзнато присъствие в настоящия момент). Според изследователите следващата стъпка е да се намери начин тези открития да се използват за подобряване на училищните програми, за да се постигне положително въздействие върху здравето на децата и тийнейджърите в по-голям мащаб.

Източник: Neurosciencenews

Други статии