Физическата активност подобрява способностите за учене – как децата да прекарват почивните дни по най-добрия начин?

children-vacation-activities

По време на кратки ваканции през учебната година или когато се слеят няколко почивни дни покрай празниците, децата са много доволни, че не са на училище, но често тези толкова ценни за тях почивни дни преминават в…стоене в социалните мрежи. А всъщност, тези кратки ваканции, както и уикендите, могат да бъдат изключително ползотворни и запълнени със смислени занимания извън виртуалния свят.

Факторите, които влияят на IQ-то на детето

Според доклад на CNN, нивата на коефициента на интелигентност спада от десетилетия заради определени фактори от заобикалящата среда. Оле Родеберг , един от старши изследователите на това явление, казва, че тези фактори от средата, които влияят на коефициента на интелигентност, включват: „промени в образователната система и медийната среда, хранителната стойност на храните, които децата консумират, намалено време за четене на книги и увеличено време онлайн.“

Родителите е важно да обърнат внимание на тези фактори и да направят промени в нещата, които зависят от тях.

Изследователите препоръчват тези малки ваканции да бъдат използвани за кратки опознавателни пътувания до друг град или местност в природата, а ако няма възможност за това, семейството може да си направи опознавателна обиколка на интересни места в града – изложби, галерии, музеи и т.н.

children-in-a-museum

Едно изследване, цитирано в New York Times, открило, че децата, които са посетили музеи и са чули интересни истории там, показват следните подобрения:

  • По-добри умения за критично мислене
  • Повече социална толерантност
  • Повишено ниво на емпатия
  • Повишен интерес към културата и изкуството

Оставете електронните устройства настрана – поне за известно време

Дори и да си останете у дома през тези почивни дни, установете някакво време за неструктурирана игра без технологии. Това е изключително важно за развиване на креативността у децата, защото при тези игри те се нуждаят от използване на въображението си вместо да получават наготово сюжети и правила.

Използвайте част от времето за подобряване на когнитивните умения на децата

fast-forword-logo

Това е особено важно за децата със затруднения в ученето, за деца с дислексия, дефицит на вниманието, проблем със слуховата обработка на информацията и т.н. За да придобият децата повече увереност в собствените си способности за развитие, може да използвате програми като FastForWord и Reading Assistant, които са разработени на база на откритията за невропластичността от учени-невробиолози за трениране на мозъка и подобряване на когнитивните умения за четене, писане, смятане, запаметяване, слухова обработка и концентрация.

Станете физически активни, за да подобрите и способностите за учене

family-active-lifestyle

Изследванията категорично са показали връзка между физическата активност и академичното и когнитивно представяне на децата. Физическата активност задейства промени в мозъка, които се дължат на активирания метаболизъм, снабдяването с кислород, подобреното кръвообращение и повишаването на нивото на „хормоните на щастието“, които се грижат и за здравето на нервната система. Изследователите заключават, че „тези промени са от голямо значение за развиващия се детски мозък.“

Източник: Gemm Learning

Други статии