Книгите могат да бъдат по-достъпни за децата с дислексия – вижте как!

children-reading-booksПолзите от четенето на художествена литература са доказани – развиване на умение за емпатия, създаване на нови невронни връзки в мозъка, придобиване на нови знания и обогатяване на речниковия запас. Фактът, че детето ви има дислексия не би трябвало да го спира да се наслаждава на процеса на „наративно транспортиране“ (пренасяне в емоционалния и мисловния свят на героите) и да получава всичките вече установени ползи от четенето.

Как книгата може да стане по-достъпна за децата с дислексия?

Ако тийнейджърът ви не иска да отиде до книгата, занесете книгата при него – в различен и по-достъпен формат. Както казва Майри Кид, директор на издателска къща, специализирана в издаване на книги за деца с дислексия: „Не питай какво не е наред с читателя, питай какво не е наред с книгата.“

Ето няколко начина да помогнете на тийнейджър с дислексия да изпита удоволствие от четенето като изберете книги или принтирате текстове, в които:

  • Буквите в текста са на по-голямо разстояние от обичайното
  • Самите букви са с по-голям размер (например 14 вместо 12)
  • Шрифтът, който е използван, прави текста по-лесен за четене от хора с дислексия (Open Dyslexic, Dyslexiefont )
  • Използване на хартия с жълт цвят, кремав или екрю, за да се намали напрежението за очите
  • По-голямо разстояние между редовете
  • Хартията е по-плътна, така да не прозира и буквите от текста от другата страна на листа да не се виждат

Искате ли да научите повече:

  • Как постиженията на модерната невронаука (науката за мозъка и нервната система) и високите технологии могат да помогнат на децата с аутизъм, дефицит на вниманието, хиперактивност, дислексия и обучителни трудности да достигнат пълния си интелектуален потенциал?
  • За постиженията в невронауката, за изпълнителните функции на мозъка, юношеския мозък и предимствата на двуезичието, за новите открития и високотехнологични интервенции?

За първи път в България е Д-р Марта Бърнс, известен учен в областта на невронауките, автор на книги и водещ експерт в изследването на начините, по които децата учат.

Заповядайте на безплатната конференцията на д-р Бърнс, която е отворена за широката публика в събота, 19 януари 2019 г. от 11:00 часа.

Регистрирай се

Друго много важно нещо е подходящото осветление. Добре е лампата да има опции за настройване силата на светлината.

Стилът на писане на също може да окаже от значение за читателите с дислексия. По-семплите думи също могат да пресъздадат богат сюжет, но в същото време да помогнат да тийнейджър с дислексия да чете по-бързо. По-кратките глави в книгата имат психологическия ефект върху читателя да му създават усещането за по-бързо напредване с четенето на книгата.

Проверете аудио опциите

girl-reading-fictionЧетенето на текст може да се комбинира със слушането на аудио книги. Електронни четци като Amazon Kindle дават възможност да настройвате текста според предпочитанията си – включително текстът да бъде конвертиран в аудио.

Разговаряйте за книги с приятелите на детето ви

Ако подхващате темата за интересни книги с приятелите на детето ви, то може да се заинтригува повече да прочете обсъжданите книги или да разкаже за тези, които е прочело. Когато разберете кои книги са харесвани от връстниците на детето ви, може да потърсите електронен вариант на тези книги и да ги изпринтирате в по-подходящ формат за него или да намерите аудио версия.

Науката в подкрепа на хората с дислексия

Науката в областта на невропластичността се развива все повече и изследователите-невробиолози fast-forword-logoоткриват начини да подпомогнат създаването на невронни връзки в мозъка, свързани с когнитивните умения като четенето, писането, слуховата обработка, изучаването на чужд език, запаметяването и други. На базата на техните открития се създават програми като FastForWord и Reading Assistant, които помагат на хора с дислексия, затруднения със слуховата обработка или дефицит на вниманието да подобрят своите когнитивни умения.

Можете да прочетете повече по темата в първата част на статията.

Източник: Gemm Learning

Други статии