Здраве, емоции, развитие на децата и ангажирането на родителите с домашната работа – научно доказани начини за по-добри резултати.

child-and-mother-writingВашето дете може би прекарва между 5 и 12 часа (или дори повече) в писане на домашната работа всяка седмица. Вижте някои идеи как може да използвате това време да подобрите техните умения, качества и дори здравето им.

Ангажираност на родителите

Според едно изследване, родителският стил на ангажиране с домашната работа на децата може да повлияе на тяхното развитие, здраве и емоционално състояние. Изводът от изследването е, че е нужно да насочвате децата и да им помогнете да си поставят определени цели, отколкото само да се интересувате дали са седнали да учат. Учените допълват:

„Родители, които са определили ясни правила относно домашната работа като цяло допринасят за по-положителни резултати, докато тези, които просто питат децата дали са си свършили домашната работа нямат такъв принос.“

Ето какво още препоръчват учените:

 • Водете разговори с децата за важността на поставянето на цели и начини за тяхното постигане – организиране на времето, разделяне на целите на подцели и т.н.
 • Фокусирайте се върху самоусъвършенстването на детето отколкото върху това дали ще има отлична parent-and-children-doing-homeworkоценка за представянето си в училище
 • Обсъждайте с децата с какво домашната работа им е полезна, какъв е смисълът от писане на домашна работа, как може да стане по-забавно ученето и им обяснете, че няма нужда да се страхуват от грешки, защото човек може да се учи от грешките си и да става все по-добър
 • Не сравнявайте детето с други деца и не създавайте конкуренция между тях
 • Обърнете внимание на нагласите на детето към ученето, защото от това зависи нивото на неговата мотивация

Изследователите поясняват:

„Това, което има най-голямо значение е не просто домашната работа да е направена или децата да прекарват повече време в самоподготовка, а най-вече степента и качеството на ангажираност и интерес на учениците, докато правят домашната си работа.“

Кои са основните неща за създаване на подходяща атмосфера за учене?

 • Детето може да обича да прекарва времето си в кухнята или на масата за хранене, но това може да не е най-доброто място за „настройване за учене“. Може да бъде вдъхновяващо за детето да си създаде кът за учене като го декорира и обзаведе по свой вкус. В Pinterest ще намерите много идеи, които може да използвате заедно с детето.
 • Изберете заедно с детето и мотивиращи го мисли и фрази, които да принтирате и да ги окачите в рамка в къта за учене.
 • Добре е там да има и календар или планер, на който детето да си отбелязва крайни срокове за задачи, поставени цели и подцели. Така то ще се научи да организира времето си много добре.
 • Наблюдавайте дали детето ви учи най-добре на тишина или на фона на приятна и релаксираща музика, дали е по-ефективно, когато е само или когато споделя правенето на домашната работа с братчето/сестричето или с приятелче.
 • Според едно изследване, публикувано в Applied Cognitive Psychology (Приложна Когнитивна Психология), слушането на любима музика или песен преди (а не по време на) започване на ученето и писането на домашните има благотворен ефект върху процеса на учене, защото „подобрява когнитивните функции“ на мозъка.
 • Друг научно доказан начин за подобряване на когнитивните функции на деца и възрастни е използването на fast-forword-logoсофтуерни програми като Reading Assistant и FastForWord, които са разработени от невробиолози в сферата на невропластичността за подпомагане на развиването на умения за слухова обработка на информацията, ефективно четене, запаметяване, концентрация и т.н.
 • Осветлението е друг фактор, който е добре да се вземе предвид, защото влияе на много неща. Изследване на холандски учени е показало, че:

Естествената и изкуствената светлина влияят на здравето, настроението и нивото на будност у хората“.

Според изследването, когато става въпрос за изкуствено осветление, най-добрият вариант е ярката светлина (500 lux в сравнение с 300 lux), както и възможността за настройване на силата на осветлението според спецификата на различните дейности.

Можете да прочетете още по темата във втората част.

Източник: Gemm Learning

 

 

Други статии