Тайните на тийнейджърския мозък, поведение и промени – какво показват научните изследвания?

teenagers-with-a-dogКак да си обясним поведението на тийнейджърите? Колкото и да са подготвени родителите за настъпването на промените в пубертета, като чели изненадата от появата на „ново“ момиче или момче у дома е нещо много често срещано. Изследванията на мозъка на подрастващите дават отговори на някои от родителските въпроси. Каква може да е връзката между мозъка и поведението на тийнейджърите? Оказва се, че е много голяма!

Един много важен фактор, който трябва да отбележим, е че мозъкът на подрастващите преминава през период на силно и динамично развитие. Вместо да смятаме, че мозъкът на тези млади хора е като напълно завършена къща, която има нужда единствено от обзавеждане, по-точно би било да си представим мозъка на тийнейджърите като къща, на която са сложени основите, но предстои да бъдат направени стените, окабеляването и покривът.

Шерил Фейнщайн, автор на „Тайните на тийнейджърския мозък: Базирани на изследвания стратегии за разбиране и обучаване на днешните подрастващи“ (Secrets of the Teenage Brain: Research-Based Strategies for Reaching and Teaching Today’s Adolescents, Second Edition) обяснява, че много аспекти от мозъка на тийнейджърите стават причина за противоречия. Например, тя отбелязва в главата за когнитивните умения и ученето, че мозъкът на подрастващите е особено податлив на външни влияния, на новости в средата, склонен да усложнява проблемите и да идеализира света и това води до ситуации в които тийнейджърът казва едно, а прави друго.

По отношение на социалните умения и комуникацията, Фейнщайн изтъква, че тъй като мозъкът на подрастващите разчита повече на амигдалата (регионът в мозъка, който е отговорен за възникването и запомнянето на емоциите) отколкото на фронталните лобове (тази част от мозъка, която е отговорна за взимането на решения, езиковите умения, решаването на проблеми, планирането и самоконтрола), подрастващите изпитват и изразяват емоциите преди да могат да помислят и да ги вербализират по подходящ начин. Това е причина за силно емоционални реакции и по-чести избухвания. В допълнение, емоциите на подрастващите лесно могат да „циментират“ спомени за цял живот, да формират мощни съзнателни и подсъзнателни убеждения.

От друга страна, това е и времето, когато е важно тийнейджърите да усвоят умения за учене, които ще оказват огромно влияние върху fast-forword-logoразвитието им в бъдеще. По тази причина науката за невропластичността активно работи върху изграждането на обучителни програми като FastForWord и Reading Assistant, които да подпомогнат усвояването на когнитивни умения, което от своя страна оказва положително влияние върху цялостното развитие на подрастващите.

Всеки, който общува всекидневно с тийнейджъри знае колко променливо може да бъде настроението им в рамките на деня. Това, което изследванията са показали, е че пубертетът е период на големи вариации в нивата на невротрансмитерите в мозъка – химическите посланици в мозъка, които влияят върху активирането или инхибирането (задържането/стопирането) на определени поведения. Когато се случи рязка промяна в нивото на невротрансмитерите, тийнейджърите изпитват интензивни промени в настроението, като в някои случаи се чувстват депресивни, в други – нервни, а в трети – страдат от безсъние или някакво друго нарушение на съня.

teenage-boysПоемането на необмислени рискове, характерно за подрастващите, също е свързано с процесите в мозъка случващи се в този период. Тийнейджърите са много уязвими към рязко покачване на нивото на допамина (химикал в мозъка, свързан с усещането за удоволствие), който участва и в предприемането на рискове. Отново, тъй като децата в пубертета разчитат много повече на „емоционалната“ амигдала отколкото на „рационалните“ фронтални лобове, те често не успяват да предвидят какви могат да бъдат последствията от дадено рисково поведение, а копнеят да се почувстват „недосегаеми“ и „супер герои“.

За родителите и всеки човек, който общува с тийнейджъри, би било полезно да се информира детайлно за психологическите и биохимични промени, които се случват с интензивно темпо по време на пубертета, за да могат да се справят успешно с предизвикателствата на този период.

Източник: Scientific Learning

 

Други статии