Важността на игрите и свободното време за интеграцията в учебния процес, домашните работи и успехите на детето.

family-having-fun-in-the-parkВ днешно време дните на голяма част от децата са много ясно разграфени, структурирани и запълнени с различни извънкласни дейности, занимания и обучения. Часовете в училище, както и всички тези извънкласни занимания са създадени с точно определена цел за придобиване на конкретни умения и знания. И това е много важно и ценно за развитието на детето. То се научава да анализира информация, да взима решения, да създава, да съдейства на другите. Всички тези умения, обаче, могат да бъдат практикувани и в контекста на свободната, неструктурирана игра, а не само в структурирани занимания и обучения.

Изследване, проведено с 2000 родители в Англия, е показало, че след като се извадят часовете в училище, времето предвидено за домашна работа, заниманията в извънучебно време, допълнителните уроци и телевизията/стоенето пред лаптопа или телефона, за средностатистическото дете остават 69.77 минути на ден за свободна, неструктурирана игра, на която родителите на тези деца са имали възможността да се радват много повече часове в тяхното собствено детство. Изследователите изтъкват, че тези приблизително 70 минути на ден за игра са силно недостатъчни за детето.

Защо неструктурираното време за игра е толкова ценно?

В клиничния доклад от 2007 година „Важността на играта за промотиране на развитието на здрави деца и поддържане на силна връзка между родителите и децата“, д-р Кенет Гинсбърг очертава слените ключови ползи от играта:

 • Тя развива креативността, въображението, сръчността, физическата, умствената и емоционалната сила
 • Развива способността на децата да се ангажират, да си взаимодействат и да опознават околния свят
 • Повишава възможността да овладяват страховете си и да практикуват ролеви игри, в които изпълняват различни роли, които са част от живота на възрастните
 • Помага на децата да развиват самоувереност и издръжливост
 • Дава шанс на децата да работят по групи, да споделят, да се договарят, да разрешават конфликти и да се учат да защитават идеите си, както и да приемат идеите на другите
 • Дава възможност на децата да изградят здраво тяло, с добри умения за координация и да имат по-активен начин на живот

Изводът е, че играта наистина е важна за здравото развитие на децата и понякога се налага някаква част от деня да бъде освободена от планове и структура, за да се даде възможност на детето да играе с други деца на игрите от преди „ерата на технологиите“ – ролеви игри, настолни игри и т.н.

Какво друго може да правите заедно с децата в това освободено от структура време?

 • Прекарвайте време в парка. Направете си семеен пикник и оставете останалото да се случва естественоmother-and-children-creating-art
 • Отидете до библиотека или книжарница и заедно разгледайте книги, които биха ви заинтригували
 • Поиграйте с подръчни средства у дома или на детската площадка. Помните ли колко обичахте като деца да използвате листа на дървета, клечки и пясък, за да „сготвите ястия“ или да създадете някоя интересна „скулптура“? Да се поизцапате е част от забавлението, така че подберете дрехи, с които ще можете да си позволите да се изцапате в игрите.
 • Планирайте предварително единствено в кои часове на деня всички от семейството ще могат да се включат в игрите и да се насладят на прекараното време заедно.
 • Посетете магазин за арт материали и изберете различни неща, които можете да използвате за творчески занимания – бои, четки, платна за рисуване, пластелин, глина и т.н.

Не се притеснявайте, че нямате предварителна детайлна представа и план как точно да запълните това неструктурирано време за игра всеки ден. Дайте възможност на децата да избират типа игри, да измислят нови и да творят. Те ще се радват да бъдат водещите в игрите, а вие да споделяте и да участвате в техните идеи за забавление.

Колкото повече играта се интегрира и в учебния процес, толкова по-добре, тъй като отдавна е установено, че хубавите емоции и приятното вълнение допринасят за усвояването на нови знания и умения.

Научаването на умения като четене, смятане и говорене на чужди езици също може да бъде под формата на забавни упражнения. fast-forword-logoАфинитетът на децата към технологиите и желанието им за забавни начини за учене може да се комбинират и да се включат програми като FastForWord и Reading Assistant, които са разработени от невробиолози за подпомагане на ефективното усвояване на умения за учене, четене, смятане, овладяване на чужди езици, запаметяване и по-добра концентрация. Колкото по-ефективно децата усвояват новите знания и умения, толкова повече време ще им остава за свободни, творчески игри с други деца или със семейството.

Източник: Scientific Learning

 

Други статии