Недостaтъчен сън – как се отразява на детето и какво препоръчват специалистите?

sleep-deficit-in-childrenПредставете си как се чувствате, когато не сте спали добре предишната нощ. Може би в такива случаи сте правили грешни действия или пропуски на работното място от разсеяност или не сте успявали да си спомните елементарни неща като това защо сте влезли в дадена стая като сте знаели, че е имало конкретна причина да го направите, например да вземете или да потърсите нещо.

Мозъкът като претоварен и прегрял компютър, който не е бил изключван или рестартиран наскоро, започва да прави грешни операции или да забива. Сънят е силно необходимо изключване на мозъка, за да може на другия ден да рестартира и да се включи, работейки оптимално бързо и ефективно. Детето има нужда от достатъчен и пълноценен сън, за да може да поддържа добра концентрация и настроение на следващия ден.

Липсата на достатъчно сън влияе различно на различните деца според индивидуалните особености на темперамента и физиологията им – някои стават апатични и мудни, а други – превъзбудени и раздразнителни. И в двата случая ще им бъде трудно да реагират адекватно на ситуациите през деня и способността им да се концентрират и да запаметяват ще е негативно повлияна.

Какво казват научните изследвания?

Проучванията потвърждават, че има пряка връзка между добрият сън и постигнатите резултати в часовете по математика и различните езици. Това се дължи на значението на съня за когнитивните процеси, такива като планиране, фокусиране и бързо превключване от една задача към друга. Запазването на информацията в дълготрайната памет също зависи от качественото наспиване. И не на последно място, изследванията показват връзката между съня и настроението, поведението и здравето на детето.

Проучване на Бостънския колеж е показало, че едни от най-значимите фактори за качеството на съня са: храната, нивото на sleeping-childтревожност у детето свързана с отношенията в семейството, използването на технологиите, употребата на определени лекарства и притеснения относно учебния процес и комуникацията с учители и ученици в училище.

За да може да помогнете да детето си да има достатъчен и качествен сън, е важно да вземете предвид всички тези фактори и да определите доколко и как те му влияят. Ще можете да направите необходимите промени след като правилно сте преценили какви са причините за недостига на сън на детето.

Какво препоръчват специалистите за добър сън?

Американската Академия за Лечение на разстройствата на съня препоръчва по 10-11 часа сън за децата до 12-годишна възраст, а за тийнейджърите – 9 часа сън. За да получат децата необходимото количество добър сън, експертите съветват следните неща:

 • Създаване на определен режим и придържането към него доколкото е възможно, дори през уикендите, тъй като честите смени в режима затрудняват процеса на адаптиране на детето.
 • Провеждайте разговори с детето за важността на съня
 • Давайте личен пример със собственото си отношение към съня
 • Редовно движение, спорт и здравословна храна
 • Ограничаване на кофеина и избягване на енергийните напитки
 • Леки храни в края на деня
 • Създаване на навик за релаксиращи дейности преди лягане като четене на ненатоварващи психиката книги или филми, които отпускат ума като например комедиите.
 • Изключване на телефона и електронните устройства поне половин-един час преди времето за лягане.
 • Писането на домашните и всички други умствени дейности, които държат ума в режим на активност трябва да са приключени поне час преди лягане.
 • Разрешавайте семейните конфликти своевременно по добронамерен и здрав начин и за препоръчване няколко часа преди времето за лягане.
 • Провеждайте разговори за това как детето общува с учителите и съучениците в училище и дали има някакви затруднения с учебния fast-forword-logoматериал. Ако установите, че детето има нужда от помощ за усвояване на определени знания и умения, го подкрепете и при необходимост, включете и съвременните иновативни средства за подобряване на когнитивните умения на детето (способностите за четене, слушане с разбиране, писане, концентрация и запаметяване). Такива съвременни средства са програмите Reading Assistant и FastForWord, които са разработени от невробиолози в областта на невропластичността.

Източник: Gemm Learning

 

 

Други статии