Липса на мотивация за учене в училище: Как да запалим отново любовта към ученето?

Ако искаме да намерим най-добрия експерт по ученето, най-добре да го потърсим в креватчето на бебето ни. Детският мозък е любопитен по рождение. Той бързо създава нови стратегии за учене, за да придобие все по-добра представа за света наоколо.

family-learningБебетата обикновено са мотивирани да учат нови неща, без да се страхуват, че ще сгрешат или че ще се провалят. Всяко едно откритие, което правят, подхранва естествената им любов към ученето и им позволява да изследват живота по обогатяващ и смислен начин.

И въпреки естествения стремеж към усвояване на нови знания, научните изследвания сочат, че липсата на мотивация за учене в училище е често срещана. Освен това, любовта към ученето намалява драстично от трети до девети клас. Според някои теории, самата структура и формат на ученето в училище (задължителните учебни предмети и присъствие, и постоянното тестване на знанията и прогреса на децата) са създадени въз основа на идеята, че децата нямат естествена склонност да учат и че това трябва да се случва в резултат на усилията на външни лица. Този структуриран подход може всъщност да попречи на ученето, защото възпрепятства вроденото любопитство на детето, неговия естествен ентусиазъм и мотивация.

Как родителите и учителите да запалят отново любовта към ученето? Прилагането на тези 6 стратегии в ежедневието на децата със сигурност ще има добър резултат. Не само че тези стратегии са важни движещи сили за ефективно учене, но също така и спомагат за създаване на подходящи очаквания и нагласи както у възрастните, така и у децата.

1. Осигуряване на модел

respect-between-teacher-and-studentПокажете, че вие също учите. Децата имат нужда да виждат ситуации, в които поемате инициативата вие самите да научите нови неща. Разкажете им за професионалното си развитие, за семинари и събития, в които сте участвали и сте получили ценни знания. Поканете децата да бъдат част от такива събития и след това обсъдете как може да се приложат тези знания в класната стая.

2. Изграждане на доверие

Бъдете по-ангажирани с това, което се случва в живота на децата извън учебния процес. Покажете искрен интерес към тяхното щастие и радост от живота. Децата много добре усещат кога не сте искрен и няма да се поколебаят да ви го покажат.

3. Уважение в отношенията

Слушайте децата и ценете техните мнения. Окуражавайте ги да изследват нови теми и им давайте възможност да ги проучват по много различни начини. Обръщайте внимание на всяко едно дете поотделно, защото техният ентусиазъм бива стимулиран от вниманието, което получават. Със своите действия и поведение ще ви покажат, че ценят вниманието и уважението, което сте им дали.

4. Даване на обратна връзка

Отбелязвайте и празнувайте прогреса на децата с положителна обратна връзка и окуражаване. Опитайте да не използвате „външни“ (материални) награди, защото това може да подкопае мотивацията за учене и да формира у тях навика да учат само когато ги очаква награда.

Възползвайте се от Лятната ни промо-ваканция за да научите или подобрите английския си език чрез Fast ForWord и Reading Assistant.

Лятна промо-ваканция

Възползвайте се от Лятната ни промо-ваканция за да подобрите когнитивните умения на детето си и/или да започнете терапия чрез Fast ForWord и Reading Assistant.

Лятна промо-ваканция

5. Осигуряване на емоция и елемент на новост

Създавайте им мотивиращи учебни преживявания, като им поставяте задачите по забавен начин. Говорете със страст. Ако вие се наслаждавате на часовете, посветени на учене, ще се наслаждават и те. Влизайте в различни роли на интересни и смешни герои и разигравайте кратки сцени. Дори и да ви се струва, че изглеждате странно отстрани или че не се справяте съвсем добре, определено си заслужава да се забавлявате заедно с тях, докато се смеят на неумелото ви изпълнение. Тези наситени с емоции преживявания ще окажат положителен ефект върху ученето.

6. Осигуряване на ефективна помощ за справяне с предизвикателства в ученето

fast-forword-logoКогато някое дете изпитва затруднения с четенето, писането, запаметяването и слуховата обработка, потърсете научно доказани начини за успешно справяне с тези предизвикателства като програмата Fast ForWord. Колкото по-добре се справя детето с четенето, слушането, решаването на математически задачи, писането и научаването на чужд език, толкова по-уверено ще се чувства и ученето ще започне да придобива все по-сладък и приятен вкус.

Източник: Scientific Learning

Други статии