Как да направим четенето вълнуващо преживяване?

Децата, които се затрудняват с четенето, обикновено го свързват с неприятни преживявания в училище и вкъщи. Добрата новина е, че тези асоциации могат да се променят. Ако детето ви се затруднява с четенето, най-важната стъпка е да се консултирате със специалист, който може да постави правилната диагноза и да препоръча най-подходящата терапия за него.

kids-in-the-libraryFast ForWord също би могъл да помогне, защото достига до корена на проблема и го отстранява. С помощта на Fast ForWord детето ви може да развие когнитивните си умения, жизненоважни в училище, а по-късно и в живота.

След като детето ви започне да тренира мозъка си, можете да въведете нова перспектива към четенето. Въпреки че години наред детето ви е гледало на него като нещо мъчително и почти невъзможно, сега може да го възприема като забавно занимание. Чрез четенето то може да открие нови идеи и гледни точки, които да го заинтригуват. Четенето може да даде на детето ви възможност да научи за други светове и герои. Освен това, децата със затруднения с четенето могат да напредват със своето собствено темпо, без да чувстват натиска от връстниците си.

Опитайте тези занимания, които могат да превърнат четенето във вълнуващо преживяване за детето ви:

Комикси и книжки с картинки вместо традиционните книги

Децата имат нужда да разберат, че четат не само за да завършат главата или книгата докрай, а също и да се забавляват, докато го правят. Книгите с повече картинки могат да убедят детето ви в това.

Посещения в библиотеката

През лятото библиотеките имат организирани програми за четене за деца от различни класове. Освен това, те организират различни събития, за да мотивират децата да четат повече. Когато ходи в библиотеката често, детето ви може да си намери нови приятели, с които да обсъжда книжките, които е прочело, и това да го мотивира да чете по-често.

boy-with-a-dictionaryРечникът – най-добрият приятел на детето ви!

Важно е децата да се научат да използват речник още в началното училище. Въпреки че отначало това може да бъде предизвикателство, в дългосрочен план ще им бъде много полезно при ученето на чужди езици и тълкуването на думи от родния език. Речникът ще помогне на детето ви да увеличи речниковия си запас, и така да стане по-уверено, когато комуникира с връстниците си или пише съчинения за училище.

Игри на думи

Можете да организирате игра на думи с детето ви, в която то трябва да открие липсващата буква в дадена дума или липсващата дума в дадено изречение. Може да включите различни жокери и награди, за да бъде по-мотивирано да участва и да се старае.

Театър вкъщи

За да подобри разбирането си, детето ви може да изиграе главния герой в любимата си приказка или разказ. По този начин ще подобри креативността си и ще успее да погледне на света през очите на друг герой, като се превъплати в него. Освен това, подготовката за представлението ще даде възможност на детето ви да се забавлява доста повече, отколкото само когато чете историята.

А вие как превръщате четенето във вълнуващо занимание за детето ви? Споделете вашите предложения в коментарите.

Източник: Gemm Learning

 

 

Други статии