Защо четенето е важно за бъдещето на децата?

Ако децата не се научат да четат гладко в началното училище, най-вероятно ще срещат доста трудности в по-горните класове. Когато завършат училище, те няма да имат уменията, от които се нуждаят, за да си намерят работа. Това ще засегне тяхната самостоятелност и ще се отрази на ролята им на граждани, родители и служители.

boy-and-girl-readingВ ранното детство, основната полза от добрите умения за четене е, че детето ще може да прочете хиляди думи, които биха затруднили доста ученици, които не могат да четат гладко. Колкото повече пораства детето, толкова повече нови знания ще придобие, ще обогати лексиката си и ще започне да разбира процесите, които се случват в ежедневието.

Четенето е отлична тренировка за мозъка

Точно като мускулите, мозъкът има нужда от тренировки. Четенето е по-трудна дейност от гледането на телевизия на невробиологично ниво. Всяко изречение е стъпка към разбирането на голямо количество информация от мозъка. За да четем, интелектът и концентрацията ни трябва да работят “в екип“.

“В ежедневието ни всеки ден трябва да създаваме истории и да си представяме“, казва Мериън Улф, директор на Центъра за четене и изследване на езика в Университета Туфс и автор на книгата Proust and the Squid: The Story and Science of the Reading Brain. “Най-често, когато четем на глас, имаме повече време да мислим за прочетеното и да го разберем. Също като при гледането на филм или слушането на музика, не натискаме паузата, за да помислим за това, което сме чули.“

“Четенето ни обогатява и ни дава възможност да изследваме повече от всяка друга академична дейност“, казва Улф. В научния доклад “Какво прави четенето за мозъка“, Ан Е. Кънингам твърди, че най-общо казано, четенето ни прави по-уми и ни помага да запазим уменията си дори и когато остареем.

Четенето също подобрява концентрацията и вниманието. Без значение какъв искате да бъдете в бъдеще, няма как да го постигнете без допълнителни знания. Четенето е отличен начин да стигнете там, където искате да бъдете в бъдеще.

Четенето изгражда лексиката

Помните ли, когато в началното училище сте се опитвали да схванете какво означава дадена дума от контекста на другите думи в изречението? Получавате същите ползи и от четенето на книги. Когато четете книга, която съдържа информация, която не сте знаели до този момент, сте изложени на много нови думи, които нямаше да срещнете в обичайните книги, които четете.

Възползвайте се от Лятната ни промо-ваканция за да научите или подобрите английския си език чрез Fast ForWord и Reading Assistant.

Лятна промо-ваканция

Възползвайте се от Лятната ни промо-ваканция за да подобрите когнитивните умения на детето си и/или да започнете терапия чрез Fast ForWord и Reading Assistant.

Лятна промо-ваканция

Четенето помага на самоуважението

Друга основна полза от четенето е, че колкото повече четете, толкова повече знаете. А самочувствието идва със знанията. Колкото повече самочувствие ще имате, толкова повече ще уважавате себе си. Това е верижна реакция. Освен това, хората ще ви задават въпроси, чиито отговори знаете само вие. По този начин ще се чувствате много по-уверени в себе си.

Четенето подобрява креативността

reading-assistant-logoКогато четете за разнообразието на живота и излагате себе си на нови идеи и повече информация, развивате креативната страна на мозъка си. По този начин ви хрумват нови идеи, което всъщност е най-голямата полза от четенето.

Reading Assistant Plus – вашият личен учител по четене

Reading Assistant Plus е онлайн програма за четене, базирана на редица научни изследвания в университетите Харвард, МИТ, Рутгерс и Станфорд. Програмата “слуша“, докато вие или детето ви четете на глас, и ви поправя, когато допускате грешки. Програмата съдържа текстове с различна трудност и разнообразни жанрове, сред които стихотворения, разкази, нехудожествени текстове, биографии и т.н. С помощта на Reading Assistant Plus ще обогатите лексиката си на английски език, ще научите много нови неща за света около нас и постепенно ще изградите американски акцент.

Източник: Gemm Learning

Други статии