Подготовка за контролни – стрес за детето и родителите: 5 навика за учене, които да избягваме

Подготовката за контролни означава допълнителен стрес както за детето, така и за родителите му. Може да възникнат спорове, сълзи и напрежение за това какво да се преговаря и къде да се намери информация. За някои семейства това е дълъг и мъчителен процес, чийто краен резултат невинаги отразява вложеното време и енергия за подготовка. Колкото повече това се случва, толкова повече учениците губят надежда, че някога ще успеят и спират да опитват.

kids-studing-and-watching-tvБез значение за какъв материал или контролно става дума, важно е ученикът да знае какво да учи и как да го научи. Първата стъпка е да се сбогува с навиците, които водят до незадоволителни резултати.

Много често срещани навици за учене всъщност може да направят ученето по-трудно и ученикът да не запомни информацията, която е прочел. Откриването на лошите навици и заменянето им с по-ефективни може да доведе до съществени резултати.

Отлагането

Ако детето ви отлага всичко за последната минута, това със сигурност ще доведе до повече стрес. Когато то се опитва да запамети голямо количество нов материал за кратък период от време, в крайна сметка или няма да успее да покрие всичко, което се изисква, навреме, или няма да спи цяла нощ. И двата сценария означават изтощение и допълнителен стрес, който ще се прояви по време на изпита, и ще окаже негативно влияние върху резултатите.

Затова е важно детето да започне да учи доста преди теста. Материалът може да бъде разделен на дневни сесии. Така стресът ще бъде по-малко и вероятността детето ви да го запомни е по-голяма.

Подчертаване

Примамливите цветни маркери и честата им употреба в училище карат много ученици да си мислят, че когато подчертаят нещо, автоматично ще го запомнят. Те често подчертават големи параграфи, вместо да се фокусират върху ключовите думи и най-важния материал. Учениците рядко препрочитат подчертания текст и още по-рядко се замислят за смисъла му. Най-добре е цветните маркери да се използват само за организационни цели – например за създаване на програми или за подбиране на примери, които могат да се включат в дадено есе или доклад.

Много учители препоръчват учениците да си водят бележки и да записват въпросите си в полетата около текстовете, които четат, и след това да ги прочитат внимателно. Това означава да намерят отговорите на въпросите си в текста и други източници. Освен това, учениците може да си направят флашкарти за някои непознати термини, които са срещнали.

Разсейващи фактори

Много ученици обичат да слушат музика, докато учат, докато други говорят по телефона или си пишат с приятели. Въпреки че музиката може да подобри фокуса на учениците, текстовете на песните често са разсейващи. Когато смартфонът или лаптопът е наблизо, това също може да доведе до разсейване.

Ако ученикът обича да слуша музика, може да слуша музикални парчета без текст в тях. Смартфонът и лаптопът може да стоят в друга стая, докато приключи с ученето или докато стане време за почивка. Ако учениците се тревожат, че ще пропуснат прекалено много, позволете им да наваксат с информацията от социалните медии по време на почивките.

teacher-helping-a-student-solve-math-problemsПрекалено комфортно учебно пространство

Учебното пространство на ученика трябва да е място, където той се чувства комфортно, но не прекалено комфортно. Учителите карат учениците да седят в час, защото по този начин те се фокусират. Ако учениците учат на леглото си, те може да се изкушат да си полегнат въпреки добрите си намерения да се подготвят за следващия ден.

Пространството за учене може да бъде ограничено, особено когато има братя и сестри наоколо, когато стане време за учене. Въпреки това, има някои съвети, които биха били полезни в случая. Например ако има телевизор в стаята, където учениците си пишат домашните, той трябва да бъде изключен. Всички електронни устройства трябва да бъдат на безшумен режим, за да се предотврати разсейването. Освен това, ученикът трябва да седи, докато учи, за да се подобри вниманието му.

Учене наизуст

Въпреки че някои неща трябва да бъдат научени наизуст, учениците ще могат да си спомнят много по-добре информацията, която са разбрали. За да проверите дали това е така, можете да помолите детето си да ви разкаже със свои думи някои важни уроци, докато се подготвя за тестове и контролни. То може да се фокусира върху ключовите думи, връзките между тях и да използва таблици и схеми, за да онагледи наученото. Освен това, може да решава примерни тестове, които покриват материала, който ще бъде на теста.

Точно както навиците отнемат време да се формират, отнемат време и да се променят. Забелязването на проблемните области, разбирането на нуждата за промяна и планирането на алтернативни решения ще позволи на детето ви да използва времето си разумно, докато учи.

Източник: Gemm Learning

 

Други статии