Как се учим да четем?

Гладкото четене е едно от най-сложните умения, които придобиваме в живота. Деца трябва да се упражняват доста, докато стигнат до момента, в който могат да четат гладко напълно непознати текстове. Това няма да се случи, ако липсват основните умения за четене. Науката също ни показва, че мозъкът може да се променя и да става по-добър на всяка възраст. Това означава, че възрастните, които не са успели да се научат да четат гладко като деца, все още могат да се научат.

dad-and-son-reading-a-bookСледват стъпките, през които преминава всяко дете, докато се учи да чете

Фонологично осъзнаване

Това умение не е добре развито при 90% от учениците, които срещат предизвикателства с четенето. Чудесен начин то да се упражнява е римуването – например в кратки стихотворения или игри на думи, които включват подобни звуци.

Декодиране

Част от това умение е разпознаването на думите. Детето ви може да го упражнява, когато четете заедно текстове на глас.

Лексика

Използвайте всяка възможност да обогатите лексиката на детето си. Може да използвате речник и да му помагате да открива значението на непознатите думи, които среща. Освен това, може да се опитва да отгатне какво означават дадени думи от контекста.

Слухово разпознаване на думите

Това е друго основно умение за четене, което се свежда до познаването на езика. За него са полезни игрите на думи, свързването на букви със съответстващите им звуци и римуването. По-големите деца могат да броят сричките в думите.

Разбиране

Можете да обсъждате с детето си героите и събитията от детските книжки, които чете. Така то ще помисли за смисъла на прочетеното и ще разбере историята по-добре.

Фокус

Можете да помогнете на детето си да подобри концентрацията си, като определите срокове за изпълнение на задачи, които могат да се проточат във времето. Така детето ви ще развие добри навици за учене, например да учи в тиха стая, които ще окажат положително влияние върху вниманието му.

Обработка

Това е способността на мозъка да обработи всеки звук във всяка дума. Игрите за слушане, в които трябва да се свързват думи с картинки,или да се откриват звуци в чута дума могат да бъдат от полза за подобряването на това умение.

Възползвайте се от Лятната ни промо-ваканция за да научите или подобрите английския си език чрез Fast ForWord и Reading Assistant.

Лятна промо-ваканция

Възползвайте се от Лятната ни промо-ваканция за да подобрите когнитивните умения на детето си и/или да започнете терапия чрез Fast ForWord и Reading Assistant.

Лятна промо-ваканция

Работна памет

fast-forword-family-of-productsДетето ви може да подобри работната си памет, като упражнява концентрацията си, играе игри, които включват различни звуци – например игрите във Fast ForWord, и разказва истории, които е прочело.

Последователност

Това умение оказва влияние върху спелуването и разбирането. Книжките с картинки са полезни, защото показват как се развива дадена история. Картинките остават в съзнанието на детето дори и след като историята е свършила. Подреждането на плочки с букви, така че да се образуват нови думи, може да бъде полезно упражнение за спелуването. Reading Assistant е много полезна програма за упражняването на спелуването, четенето, разбирането и произношението.

Последната стъпка, която родителите и учителите могат да направят, е да бъдат бдителни и да забележат колкото се може по-скоро проблемите, които изискват внимание. Fast ForWord и Reading Assistant може да бъдат полезни, защото включват всички аспекти на четенето, споменати по-горе. Освен това, с тяхна помощ се подобряват и когнитивните умения, необходими за гладкото четене.

Източник: Gemm Learning

Други статии