Коя е правилната стратегия за четене през лятото?

Стъпките към гладкото четене са много и обикновено са нужни няколко години на детето, за да се научи детето да чете гладко. Родителите играят две ключови роли по време на този процес. Първата от тях е да поддържат „темпото“ на четенето, така че да няма дълги периоди от време, през които детето не чете нищо – например през лятната или зимната ваканция. Втората стъпка е да гарантират, че детето харесва четенето като дейност и се забавлява, докато чете. Ако тази стъпка не е изпълнена, пътят към гладкото четене става много дълъг и труден. Затова родителите трябва да внимават да не притиснат детето прекалено много или да създадат стрес около четенето.

girl-reading-on-the-beachТози процес е особено труден през лятото, когато хем детето трябва да напредне, хем да не се демотивира. Много деца губят навика да четат през лятото поради ваканцията и по-забавните дейности като лагерите и ваканциите при бабите и дядовците.

Стратегии за четене през лятото

Стратегиите за четене зависят основно от мотивацията на детето.

  1. Детето обича да чете. В тази група попадат около 50% от децата, според скорошно изследване.
  2. Детето чете с неохота, но напредва. Тези деца полагат усилия, но имат проблеми с мотивацията най-вече заради подигравките, които са чували, докато са чели на глас в училище. Те се тревожат, че текстовете са прекалено трудни или че ще разочароват родителите или учителите си. Това са около 20% от децата.
  3. Деца, които се затрудняват с четенето. В тази група попадат децата, които не обичат да четат. Те не са усвоили основите на четенето, най-вече декодирането. За тях четенето е мъчително занимание, докато за децата, които четат гладко, то е автоматичен процес, който не изисква специални усилия.

Родителите трябва да помислят внимателно в коя категория попада детето им, защото стратегията за всяка от категориите е различна. Поддържането на темпото на четенето и на мотивацията е предизвикателство, без съмнение, но все пак е постижимо.

Когато децата обичат да четат, разнообразете четивата им

За децата, които четат гладко, по-често е трудно да намерят време да четат през лятото заради останалите дейности, с които обикновено се занимават. Един вариант да дадете приоритет на четенето е като го свържете с определени награди. По този начин децата ще бъдат мотивирани да четат по-често.

Лятото също е възможност децата да започнат да четат книги от жанрове, които до този момент са им били непознати. Така те ще обогатят знанията си и ще се забавляват. Ако те е уверени в уменията си, най-вероятно няма да се демотивират, ако даден текст е прекалено труден и не го разбират и най-вероятно ще започнат да четат друга книга.

Изберете „правилните“ книги за децата, който четат с неохота

stairs-to-readingАко детето ви чете неохотно, но има сравнително добри умения за четене и напредва, макар и бавно, най-важната цел за лятото е да се подобри мотивацията му за четене. За целта трябва внимателно да подберете книги, подходящи за него. Текстовете в тях не трябва да бъдат нито прекалено лесни и скучни, нито прекалено трудни.

Пътят към гладкото четене е подобен на изкачването на няколко стълби. Всяка книга, която изберете, е една стълба, която детето изкачва. С годините броят и трудността на прочетените книги ще се увеличава постепенно.

Разрешете проблема при децата, които мразят да четат

ra-logoАко детето ви смята четенето за трудно, да го убедите да чете през лятото ще бъде не само голямо предизвикателство, но и източник на напрежение за цялото семейство. Още по-лошо – детето ви ще чувства, че ви разочарова. По този начин ще се намали мотивацията му да чете и да полага усилия.

Най-добрият вариант е да използвате лятото, за да промените асоциациите, свързани с четенето, които детето ви вече си е изградило. По този начин то ще бъде по-мотивирано да се старае.

Затрудненията с четенето най-често се дължат на затруднения с езиковата обработка, която може да бъде подобрена. След като това се случи, четенето ще бъде по-лесно и детето бавно ще започне да се качва по стъпалата към гладкото четене.

Fast ForWord и Reading Assistant Plus също предлагат отлична алтернатива, която може да бъде от полза на детето ви при справянето с проблемите с езиковата обработка и четенето.

Източник: Gemm Learning

Други статии