Мозъкът ви мускул ли е?

Наскоро Про Бронсън и Ашли Мериман провеждат експеримент, в който учител по математика успява да подобри резултатите на учениците, като им дава задача да прочетат научно изследване за това как мозъкът се повлиява от различни упражнения. Резултатите от експеримента, публикувани в сп. New York Magazine, показват, че учениците стават по-мотивирани да се стараят повече в училище и в резултат на това подобряват оценките си по математика.

teacher-helping-a-student-solve-math-problemsИдеята, че мозъкът е като мускул, получава доста внимание сред невролозите след известния експеримент с новородени порове в МИТ през 2000 година. По време на експеримента учените откриват, че мозъкът е тъкан, която може да се промени под влияние на определени действия, точно като мускул. Това е мозъчната пластичност.

Например, известно е, че цигуларите имат повече мозъчна дейност, свързана с движението на пръстите на ръката, с която движат лъка по струните. Точността и бързината, необходими за изпълняването на тази задача, се осигуряват от мозъка, който отделя повече енергия, за да развие умения отвъд тези, необходими на хората, които не свирят на цигулка.

Възможностите на „мускула“ мозък

Коефициентът на интелигентност (IQ) не е строго „фиксиран“. Много деца забелязват, че техните IQ резултати се променят с повече от 15 точки 2-3 пъти в живота им. За повечето деца тези промени са донякъде случайни и се дължат на добри учители, зрялост, фактори на средата и т.н.

Въпреки това, все повече семейства се интересуват от програмите за тренировка на мозъка. Те знаят, че някои дейности, с които се занимават децата им, имат положително влияние върху мозъците им – например свиренето на музикални инструменти, а други дейности – например видео игрите – имат отрицателно влияние. Родителите осъзнават, че има реална възможност упражненията за мозъка да подобрят начина, по който учат децата им.

Fast ForWord – ефективна програма за упражнения за мозъка

fast-forword-family-of-productsОбразователните програми за деца и възрастни стават все по-популярни в сферата на образователните технологии. Подобрението в когнитивните умения е видимо и в промените в IQ резултатите на децата. По-добрата скорост на обработка и работна памет подобряват уменията за решаване на тестове. В резултат на това, резултатите от тестовете за интелигентност също се променят.

В някои училища се използват тестове за интелигентност, които да проследят напредъка от образователната програма Fast ForWord, която децата използват. Промените в коефициента на интелигетност са забележителни в много случаи и това е доказано в редица научни изследвания на програмата. Вече повече от 20 години Fast ForWord остава една от малкото програми, които тренират директно мозъка.

От днешна гледна точка, основната разлика между мозъка и мускулите по тялото не е как те реагират на упражнения, а колко знаем за видовете упражнения, които могат да бъдат ефективни. Мозъчните функции са свързани помежду си и по тази причина е по-трудно да се случат промени едновременно във всички тях. Мускулите по тялото са отделени и по тази прина е по-лесно да се увеличи тяхната издръжливост и сила.

Много учени твърдят, че въпреки че ползите от упражненията за мозъка не са толкова очевидни, те са по-трайни и могат да променят живота на даден човек. Очаква се следващите 1-2 поколения да се насочат към програмите за трениране на мозъка много повече.

Източник: Gemm Learning

Други статии